Maan verduisterd (Gerectificeerd)

Morgenochtend vroeg tussen 3.00 uur en 6.53 uur zal, als de hemel niet bewolkt is, de verduistering van de maan te zien zijn. De maan, die wordt beschenen door de zon, verdwijnt dan in de schaduw van de aarde. Vanaf 3.00 uur is een steeds groter wordende schaduw zichtbaar, die om 4.23 overgaat in een totale verduistering. Om 5.44 eindigt deze totale verduistering. Doordat de zon zo groot is, werpt zij een gedeeltelijke `halfschaduw'. Ook is een rode rand zichtbaar, het gevolg van breking in de aardse atmosfeer, waarbij het rode licht sterker breekt.

Rectificatie

Rode maan

In het artikel Maan verduisterd (27 oktober, pagina 2) wordt het rode schijnsel toegeschreven aan de breking van licht in de aardse atmosfeer. De verklaring voor de rode gloed is dat blauw licht sterk wordt verstrooid, waardoor het rode licht achterblijft.