`Lissabon-strategie geen mislukking'

Een werkgroep op hoog niveau onder leiding van ex-premier Wim Kok is het niet eens met voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie dat de `Lissabon-strategie' een grote mislukking is geworden. Dat blijkt uit het nog vertrouwelijke rapport van de groep dat volgende week wordt gepresenteerd.

In het rapport wordt van een ,,gemengd beeld'' gesproken en ,,niet louter somberheid zoals sommigen graag zeggen''. Maar de groep-Kok erkent dat ,,te veel doelstellingen ernstig worden gemist''. De recente uitbreiding met tien relatief arme lidstaten maakt het nog moeilijker.

De groep-Kok kreeg begin dit jaar van de Europese regeringsleiders opdracht aanbevelingen te doen om de `Lissabon-strategie' een nieuwe impuls te geven. Volgens de afspraken van de EU-top van Lissabon in 2000 moet de EU in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld zijn met behoud van sociale cohesie.

Vertrekkend Commissie-voorzitter Prodi zei deze week in de Financial Times dat de Lissabon-strategie een ,,grote mislukking'' is geworden. Hij noemde als belangrijke oorzaak dat nog over te weinig zaken met meerderheid van stemmen kan worden beslist, zodat besluiten te gemakkelijk worden geblokkeerd. De groep-Kok, waarin onder meer sociale partners zijn vertegenwoordigd, gaat op deze kwestie niet in.

lissabon-agenda pagina 19