Kasabian

Wie af en toe weemoedig terugdenkt aan het nonchalante geluid van de Happy Mondays en aan de onaangepaste woordstromen van hun voorman Shaun Ryder, kan nu terecht bij de nieuwe Engelse groep Kasabian. Dit al even morsige kwartet heeft een aantal geweldige nummers, waarin de losse ritmes, funky bassen en achteloos gezongen teksten op dezelfde manier een hoofdrol spelen.

Waar de meeste Britse bands van dit moment zich bezighouden met een geijkt instrumentarium en traditionele liedjesvorm, zoekt Kasabian het op zijn titelloze debuut-cd in hypnotiserend, kabbelend synthesizer-gesuis en kunstige drumpatronen, die herinneren aan het ooit door The Stone Roses beroemd gemaakte `Funky Drummer-ritme' (vrij naar James Brown). Die verslavende stijl komt mooi uit in nummers als Processed Beats en Reason Is Treason. Hypnose is wel moeilijk een plaat lang vol te houden; sommige latere liedjes klinken wat doelloos.

Kasabian treedt vanavond rond 12u op in Paradiso, Amsterdam.

Kasabian. id (BMG8287664317)