Japanner ontvoerd in Irak

De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft gezegd dat Japan zijn troepen niet zal terugtrekken uit Irak, ook nu een terroristische groepering dat eist in ruil voor het leven van een Japanse gijzelaar. ,,Ik kan terrorisme niet gedogen en ik kan niet buigen voor terrorisme'', reageerde Koizumi vanochtend op het nieuws van de ontvoering.

Videobeelden van de ontvoerde Japanner werden gisteren geplaatst op internet, en vervolgens getoond op de Japanse openbare televisiezender NHK. De ontvoerders, die zeggen te behoren tot de groepering van de beruchte terrorist Abu Musab al-Zarqawi, dreigen hun gijzelaar binnen 48 uur te onthoofden indien Japan zijn troepen niet weghaalt uit Irak.

Japan heeft ongeveer 500 soldaten gelegerd in de zuidelijke stad Samawa, niet ver van de Nederlandse troepen in Irak. Afgelopen voorjaar werden bij twee incidenten in totaal vijf Japanse onderdanen in gijzeling genomen. Alle vijf werden uiteindelijk vrijgelaten.

In Irak is nog geen verder nieuws vernomen over het lot van de ontvoerde hulpverleenster Margaret Hassan, de landendirecteur van CARE in Irak. Haar ontvoerders hebben gedreigd haar te onthoofden. Vorige week werden televisiebeelden getoond waarop te zien was hoe ze de Britse regering smeekte de Britse troepen uit Irak terug te trekken. Maandag werd op straat in Bagdad gedemonstreerd voor haar vrijlating.

De terroristenleider Zarqawi, die zich mogelijk ophoudt in de door de Amerikanen belegerde sunnitische stad Falluja, wordt ook gezien als de verantwoordelijke achter het doodschieten van 49 Iraakse soldaten, afgelopen zaterdagavond. De soldaten, ongewapend en in burger, waren in drie busjes op weg naar huis na afronding van hun opleiding toen ze werden opgewacht in een hinderlaag. De Iraakse premier Iyad Allawi zei gisteren in parlement dat het tragische incident mede te wijten was aan ,,een hoge mate van nalatigheid'' door enkele onderdelen van de door de VS geleide internationale coalitie in Irak. Maar hij gaf geen verdere details.