De nieuwe bijbel op tv

Nog voor de officiële overhandiging aan koningin Beatrix is de eerste oplage van 200.000 van de nieuwe bijbelvertaling al uitverkocht. Vanavond en in de komende week schenken radio en televisie nog ruim aandacht aan de nieuwe uitvoering. In de uitzending van vanavond, gepresenteerd door Philip Freriks, zingen operazangeres Miranda van Kralingen, jazzzangeres Denise Jannah en zangeres Izaline Calister het op de bijbel geïnspireerde Ave Maria van Guiseppe Verdi en I don't know how to love him uit de rockmusical Jesus Christ Superstar. Tevens zullen acteur Victor Löw, kardinaal Godfried Danneels, oud-politicus Ed van Thijn en schrijfster Nelleke Noordervliet passages en citaten uit nieuw vertaling voorlezen. Met het beroemde koor Hallelujah uit de Messiah van G.F. Händel wordt de presentatie afgesloten.

Bij Barend & Van Dorp reageert vanavond dominee Nico ter Linden kritisch op de vertaling. Hij heeft zelf enkele vertalingen op zijn naam staan. Ook bekende radio- en televisiepresentatoren doen mee aan het verspreiden van het `nieuwe' woord. Bij boekhandel Donner in Rotterdam loopt tot zaterdag een voorleesmarathon waaraan tal van bekende radio- en televisiemensen meedoen. Om er een paar te noemen: IKON-presentatrice Jacobine Geel, dj Jeroen van Inkel, EO-presentator Andries Knevel, presentator Jan Douwe Kroeske, kardinaal Simonis, CNV-voorzitter Doekle Terpstra en presentatrice Mieke van der Weij.

Vrijdagavond in het programma HelpDesk-Live komt de vraag aan de orde wat je eigenlijk aan de bijbel hebt en wie er allemaal op een nieuwe versie van het stokoude werk zitten te wachten. Bepleiter van het woord Henk Binnendijk gaat ook in op de vraag waarom christenen geloven dat de bijbel het woord van God is.

Op zaterdagavond behandelt het amusementsprogramma De Nationale bijbeltest de kennis van de invloed van de bijbel op het dagelijkse leven. In zeven rondes moeten zeven groepen zeven vragen beantwoorden. Thuis voor de buis of via internet kan de kijker meespelen en zijn eigen bijbelse kennis testen. Wat is de populairste jongensnaam in Nederland die afkomstig is uit de bijbel en wat betekent de uitdrukking `Zo oud als Methusalem'?

Nationale presentatie nieuwe bijbelvertaling, NCRV, Ned.1, 21.00-22.20u.