De man die geweest zou zijn

Al Gore introduceert zichzelf als ,,de man die ooit president van de Verenigde Staten zou zijn'', en krijgt daarmee op de University of California in Berkeley meteen de lachers op zijn hand. Hij is op campagnetournee voor John Kerry, maar doet de Democratische kiezers vooral terugdenken aan wat er fout kan gaan. Gore kreeg de meeste stemmen, maar niet genoeg kiesmannen en Bush werd president.

,,Hij is een symbool van wat er mis is met ons electorale systeem'', zegt een luisteraar in de stampvolle zaal. Volgens een peiling door persbureau Associated Press geloven zes van de tien Amerikanen dat er, net als in 2000, de dag na de verkiezingen geen duidelijke winnaar zal zijn en de helft vreest dat de uitkomst opnieuw dubbelzinnig zal zijn en dat het Hooggerechtshof zich er over zal moeten uitspreken.

Maar behalve zijn eigen introductie weigert Gore in te gaan op stemproblemen of op de verkiezingen van vier jaar geleden. Hij praat over het milieu, wat – hoewel hij een eloquent spreker is – bij veel aanwezigen de aandacht doet verslappen. Het is niet echt het meest urgente thema dezer dagen.