De kiezer: `Je ziet het aan hun kleren'

,,Sir, u moest zich schamen. Kijk eens wat president Bush voor de zwarten heeft gedaan.'' De blanke, goed geklede man die net uit zijn BMW is gestapt, spreekt Robert Pritchatt (54) woedend aan.

Pritchatt haalt zijn schouders op. ,,Sommige mensen willen nu eenmaal de waarheid niet horen'', zegt hij. De deels arbeidsongeschikt verklaarde jazzmuzikant zit op een bankje in Palo Alto, nabij Stanford University, en probeert met voorbijgangers ,,een gesprek aan te gaan over democratie, gelijkheid en de vele fouten die deze regering heeft gemaakt''. Hij deelt stickers uit met anti-Bush teksten, maar heeft weinig succes op deze middag. Vrijwel iedereen die langs komt, loopt haastig door.

,,Je kunt het al aan hun kleren zien en de manier waarop ze me glimlachend, maar neerbuigend aankijken'', zegt Pritchatt. Hij woont al zijn hele leven in Palo Alto, niet in het deel dat aan de universiteit grenst, maar in East Palo Alto dat een van de hoogste moordcijfers in de VS per hoofd van de bevolking heeft. ,,Deze mensen kan het niets schelen dat een deel van de Amerikanen almaar armer wordt'', meent hij.

Armoede en werkloosheid zijn voor hem belangrijke thema`s, maar het is vooral de oorlog tegen terreur die Pritchatt anti-Bush heeft gemaakt. ,,Ik ken soldaten die terug zijn gekomen uit Irak zonder hun benen, en die hebben nu helemaal niets. Al dat bloedvergieten dat wij Amerikanen doen, en waar is het goed voor? We doden daar onze eigen mensen.''

Zijn stem voor – waarschijnlijk – Kerry is dan ook vooral een anti-Bush-stem. ,,We moeten er alles aan doen om te zorgen dat die man niet nog eens vier jaar de kans krijgt ons land te vernietigen.''