Daling omzet voor Hagemeyer

Handelshuis Hagemeyer komt langzaam uit de benarde positie waarin het de afgelopen jaren verzeild raakte. Het bedrijf boekte dan wel een omzetdaling in het derde kwartaal, de autonome groei steeg en de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar bleven gehandhaafd.

Hagemeyer – handelaar in producten voor de bouw en industrie zoals stekkers en veiligheidshelmen – boekte een omzet van 1,38 miljard euro, een daling vergeleken met de 1,43 miljard in het derde kwartaal van 2003. De afname, die groter was dan de meeste analisten hadden verwacht, werd volgens Hagemeyer vooral veroorzaakt door valuta-effecten en desinvesteringen.

Het concern uit Naarden stond vorig jaar op de rand van de afgrond. Het werd hard geraakt door de recessie en doordat klanten in belangrijke markten wegliepen nadat de invoering van een nieuw computersysteem op een fiasco was uitgelopen en voor een chaos zorgde in de logistieke organisatie. De financiers gingen uiteindelijk akkoord met een reddingsplan.

De nieuwe topman R. de Becker, die begin dit jaar R. ter Haar verving, maakte vanmorgen bekend dat de autonome omzetgroei – exlusief alle aan- en verkopen – toenam met 3,8 procent, minder dan de 5,2 procent in het tweede kwartaal, maar veel beter dan de autonome omzetdaling van 2003.

In Groot-Brittannië lijkt de weg naar boven ingezet na de logistieke problemen, maar in Duitsland blijft de bouwsector onder druk staan en nam de omzet af met 10 procent. Voor de tweede helft van 2004 verwacht De Becker nog wel een nettoverlies, maar minder dan in 2003, en de winst voor belastingen en afschrijven zal verbeteren ten opzichte van de 17 miljoen euro in de tweede helft van 2003.

Beleggers waren desondanks teleurgesteld. Hagemeyer moest 2 procent inleveren en stond rond het middaguur op 1,50 euro.