`Brandweerman laat weg'

De huidige ontslagregeling voor brandweerlieden op hun 55ste is niet gerechtvaardigd. Veel brandweerlieden kunnen al voor hun 55ste bepaalde taken niet meer uitvoeren en brengen daardoor hun eigen gezondheid in gevaar, maar ook die van burgers afhankelijk van hun hulp.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat het Coronel Instituut heeft gedaan in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden. De VNG pleit voor een korter dienstverband bij nieuw aan te nemen personeel.

Een brandweerman gaat op zijn 55ste met vervroegd ontslag wegens het zware werk en de onregelmatige werktijden. Deze regeling stamt uit de jaren zestig. Volgens de wet tegen leeftijdsdiscriminatie die onlangs van kracht werd, is collectief ontslag op basis van leeftijd verboden tenzij er een gegronde rechtvaardiging voor is. Volgens de Abvakabo FNV geeft het rapport geen aanleiding om de huidige regeling af te schaffen.