Bevolking: weinig geloof in politie

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in de capaciteiten van de politie. Een op de twee Nederlanders vindt dat de plaatselijke politie niet in staat is de kleine criminaliteit effectief te bestrijden. Iets meer dan eenderde vindt dat de politie is opgewassen tegen georganiseerde misdaad. Drie op de tien Nederlanders denkt dat de politie wat kan uitrichten tegen illegale drugshandel.

Dit blijkt uit het onderzoek `Veiligheidsbeleving en Imago Politie' dat onderzoeksbureau Interview NSS heeft uitgevoerd in opdracht van uitgeverij Reader's Digest.

Een van de belangrijkste oorzaken voor het gebrek aan vertrouwen in de capaciteiten van de politie is de ervaring die Nederlanders persoonlijk hebben met criminaliteit, denken de onderzoekers. Slechts één op de drie landgenoten is de afgelopen tien jaar géén slachtoffer geweest van een vorm van criminaliteit. Eenderde van de Nederlanders werd de afgelopen tien jaar slachtoffer van diefstal, gevolgd door inbraak (21 procent), vandalisme (19 procent) en geweld (16 procent). Een kwart van de ondervraagden voelt zich, door de ervaringen, onveiliger dan vijf jaar geleden. Vooral in de avonduren wordt toezicht van politie gemist, zo blijkt.

Slachtoffers van diefstal, inbraak, geweld of vandalisme doen vaak geen aangifte bij de politie. Slechts de helft van de mensen die bedreigd wordt, doet aangifte. Bij fietsdiefstal heeft 68 procent van de slachtoffers de laatste keer aangifte gedaan, bij inbraak in of vernieling van de auto iets meer dan de helft. Veel Nederlanders zijn van mening dat aangifte doen lastig is en te veel tijd en moeite kost. Van de mensen die wel aangifte heeft gedaan, zegt meer dan 10 procent incorrect te zijn behandeld door de politie. Een kwart van de aangevers verklaart nooit meer iets van de politie te hebben vernomen over hun zaak.