Bedreiger Hirsi Ali vindt vooral zichzelf zielig

De man die Kamerlid Hirsi Ali met de dood bedreigde, heeft spijt. ,,Mijn studie is verknald.''

Omar A. heeft spijt, zegt hij, maar dan vooral vanwege de gevolgen voor hemzélf. Want als de 22-jarige Hagenaar van Marokkaanse afkomst een lange gevangenisstraf krijgt voor het op internet bedreigen van Ayaan Hirsi Ali, dan kan hij ook het tweede semester van zijn opleiding in Syrië wel vergeten, zei hij gisteren tegen de politierechter in Den Haag. ,,Dan is mijn studie verknald.'' Van de eventuele gevolgen voor het Kamerlid van de VVD lijkt Omar minder wakker te liggen. Op directe vragen over zijn denkbeelden geeft hij ontwijkende antwoorden. Hij is ,,tegen'' het gebruik van geweld, zegt Omar, maar hij glimlacht er bij. ,,U lacht nu'', zegt de politierechter: ,,betekent dat dat u het niet echt meent?''

Drie jaar volgt Omar nu een gratis opleiding Arabisch in het Midden-Oosten, en elke zomer keert hij terug naar zijn familie in Nederland. Dit jaar begon hij op 1 juli berichten te `posten' op de MSN-groep Muwahhidin/dewaremoslims, een inmiddels gesloten forum van Microsoft met veel moslimextremistische literatuur. Omar is `assistent-beheerder' van de groep: hij vertaalt jihad-teksten uit het Arabisch in het Nederlands en zet ze op het forum, zoals een officieel communiqué van Al-Qaeda naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001. `Vandaag is over de twaalf Nepalezen Allah's oordeel uitgevoerd', schrijft Abu Nawwaar op 1 september, nadat terroristen in Irak twaalf ontvoerde Nepalese gijzelaars hadden vermoord. ,,Gewoon informatie'', zegt Omar er nu over. Tegen de politie verklaarde hij zelf niet achter de berichten te staan.

Op de avond van 29 augustus ontsteekt Omar in woede. Ayaan Hirsi Ali vertoont in het programma `Zomergasten' de korte film die Theo van Gogh in haar opdracht maakte: Submission. Met de film wil Hirsi Ali de onderdukking van vrouwen in de islamitische wereld ter discussie stellen. Omar ziet vooral de ontblote borsten van de gesluierde figurante, haar halfnaakte lichaam, waarop koranteksten zijn gekalligrafeerd. Vooral met die teksten, zo zegt hij in de rechtszaal, heeft Hirsi Ali hem ,,pijn gedaan''. ,,Dat kan niet. Dat zijn de woorden van de schepper.'' De volgende dag, op 30 augustus, schrijft Omar dat de `Muwahhidin-brigade' `op weg' is naar de VVD-politica. Ernstiger is volgens de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) dat hij ook het Haagse schuiladres van Hirsi Ali onthult, waarop het Kamerlid sinds enige tijd verblijft. Voor de DKDB is het reden om de veiligheidsmaatregelen rond het Kamerlid te verscherpen. Het is niet voor het eerst dat Hirsi Ali door moslims wordt bedreigd. Desondanks schat de DKDB de bedreiging in als ernstig. ,,De dood zal haar achterhalen'', schrijft Omar in een tweede bericht.

Ook het openbaar ministerie neemt de zaak zwaar op: 22 rechercheurs van de Unit Terrorismebestrijding en Bijzondere Taken (UTBT) zet het landelijk parket in om de identiteit van Abu Nawwaar te achterhalen. Via Microsoft worden de IP-adressen van zijn e-mail adres opgevraagd, en gekoppeld aan computers op verschillende adressen. Pas bij de derde huiszoeking is het raak. Op 15 september meldt Omar zich vrijwillig bij de politie als hij hoort dat zijn computer bij zijn ouders in beslag is genomen.

Het opsporen van Omar was een zaak van ,,nationaal belang'', zegt de officier van justitie in zijn korte requisitoir. Het OM plaatst de berichten van Omar nadrukkelijk in een volgens het OM groeiend aantal bedreigingen en aanslagen op politici. Het OM wil hieraan ,,een halt toeroepen'', zegt de officier van justitie. Hij eist een forse straf: negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De politierechter volgt het OM. De ,,combinatie'' van de bedreiging en de publicatie van Hirsi Ali's adres is erger dan een `gewone' bedreiging, zegt de rechter, ,,en moet als een aanmoediging tot een ernstig strafbaar feit worden aangemerkt.'' Omar hoort het aan, eerst gespannen, dan gelaten. Zodra hij vrij komt, zal hij Nederland zo snel mogelijk verlaten, heeft hij tegen de politie verteld.