Topman bij Marsh stapt op wegens fraude

Topman Jeffrey Greenberg van Marsh & McLennan, het van fraude beschuldigde verzekeringsmakelaarskantoor, heeft gisteren ontslag genomen. Zijn positie wordt overgenomen door Michael Cherkasky, die daarvóór de leiding had over Marsh' onderzoeksbureau en consultancybureau Kroll.

Het vertrek van de 53-jarige Greenberg volgt elf dagen nadat Eliot Spitzer, de procureur-generaal van de staat New York, zijn justitieel onderzoek naar illegale praktijken in de verzekeringsbranche had bekendgemaakt, waarin Marsh & McLennan, Amerika's grootste verzekeringsmakelaar, centraal staat. Spitzer maakte er destijds geen geheim van dat wat hem betreft Greenberg weg moest voordat er een schikking kon worden getroffen.

In een reactie op Greenbergs ontslag liet Spitzer gisteren weten dat ,,de weg vrij is gemaakt voor een civiele oplossing van deze rechtszaak''. Hij gaf daarmee aan geen strafvervolging voor Marsh na te streven, hoewel individuen in de Verenigde Staten wel strafrechtelijk kunnen worden aangepakt voor vergrijpen uit hoofde van hun bedrijfsfunctie. Naar verwachting zal de nieuwe topman Cherkasky tot een schikking komen met Spitzer. De procureur-generaal zei dat wat hem betreft strafrechtelijke vervolging van Marsh & McLennan nu ,,onnodig'' is.

Marsh & McLennan is beschuldigd van het manipuleren van de markt voor verzekeringen voor grote bedrijven, door hoge commissies te eisen van verzekeraars in ruil voor cliënten, en het fingeren van biedingen en offertes. Een handvol employés is reeds uit hun functie ontheven. Tot de verzekeraars die in het onderzoek naar de zaak zullen worden gehoord, behoort de Nederlandse ING-bank. Ook de American International Group, geleid door Jeffrey Greenbergs vader Maurice, zou hebben geprofiteerd, evenals het bedrijf ACE Ltd, waar een andere zoon van Maurice Greenberg, Evan, president-directeur is.

,,Het is zeker dat Jeff Greenberg er niets van afwist'', zei de nieuwe topman Cherkasky, een voormalig openbaar aanklager, die tien jaar geleden nog met Spitzer op het openbaar ministerie werkte, tegenover Bloomberg.

Met welke vergoeding Greenberg wordt heengezonden is niet duidelijk. Hij streek vorig jaar in totaal 5 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) op, aangevuld met negen miljoen beperkte aandelen, alsmede opties, die op dit moment waardeloos zijn.

Het aandeel Marsh & McLennan steeg naar aanleiding van Greenbergs ontslag gisteren onmiddellijk met 9 procent op de New Yorkse effectenbeurs, naar 28 dollar. Marsh heeft bijna de helft van zijn marktwaarde moeten inleveren sinds Spitzer zijn zaak begon.