Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de herbegrafenis van een Schotse militair in de buurt van het Belgische Ieper. Zijn lijk was per toeval gevonden in een achtertuin. De soldaat bleek te hebben gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In aanwezigheid van zijn nabestaanden kreeg hij vorige week postuum alle militaire eer. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Aandacht voor financiële fraude bij Europese instellingen, de keus van de zwarte inwoners van Florida bij de komende presidentsverkiezingen en een reportage over de toename van het aantal particulieren verpleegtehuizen met exclusieve maaltijden en klassieke muziek op de kamers. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Vanavond over het kabinet-Drees en Indië: Wat waren de motieven van dat kabinet om de tweede politionele actie te voeren? De Nederlandse soldaten die naar Indonesië werden gestuurd verging het eigenlijk net als de geallieerde troepen nu in Irak. Ned.3, 20.55-21.30u.

Koppen. Reportage over de robuuste terreinwagens die steeds meer in trek raken. De gemeenteraad van Nijmegen wilde deze `PC Hooft-tractors' weren, maar berijders zijn dolenthousiast: veiliger en comfortabeler. Uit onderzoek blijkt dat dit soort auto's verhoudingsgewijs twee keer meer andere weggebruikers doodt dan andere personenauto's. VRT, 21.55-22.30u.

Secret world of bats. Zie tv-vooraf. National Geographic, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. FNV-leider Lodewijk de Waal vertelt welke voorwaarden de FNV stelt aan een sociaal akkoord en welke rol hij ziet voor premier Balkenende. Verder Haaije Feenstra, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap, over de nieuwe bijbelvertaling waaraan tien jaar is gewerkt. Ned.1, 21.50-22.35u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met producent/televisiemaker Reinout Oerlemans over De Bauers, het Nederlandse medialandschap en de rol van zijn productiemaatschappij Eyeworks. Verder schrijver Cees Nooteboom over zijn nieuwe boek Paradijs Verloren. In mei werd hij onderscheiden met de PC Hooftprijs. RTL4, 22.50-23.50u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van Waarde. Vermakelijk en informerend programma over consumentenonderwerpen. Vanavond een onderzoek naar dons: hoe worden dekbedden gemaakt en waarom zijn donzen dekbedden vaak zo duur? Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

The Great White Hype (Reginald Hudlin, 1996, VS). Optreden van Jeff Goldblum als sportverslaggever is belangrijkste verdienste in parodiërende boksfilm. Dominee annex bokspromotor Samuel L. Jackson koppelt zijn wereldkampioen zwaargewicht uit publicitair oogpunt aan een blanke, zogenaamd Ierse tegenstander. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Police Academy VII: Mission to Moscow (Alan Metter, 1993, VS). Zevende aflevering in banale reeks komedies over blunderende politie-mensen. Veronica, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

Superstition (Kenneth Hope, 2001, GB/Ned./Lux.). Via een Nederlandse CV-constructie gemaakt, armzalig mengsel van bovennatuurlijke thriller en rechtbankdrama. Engelse au pair wordt in Italië verdacht van heksachtige brandstichting. Kleinere rollen van Charlotte Rampling en Derek de Lint. BBC1, 0.20-2.00u.

Madeline (Daisy von Scherler, 1998, Frankrijk/VS). Ouderwets hartelijke kinderfilm over negenjarig weesmeisje dat op slimme wijze haar leuke, met sluiting bedreigde kostschool in Parijs weet te redden. Morgen, SBS6, 15.40-17.20u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. De in Rusland geboren architecte Vera Yanovshtchinsky vertelt over de slaapkamers in haar gebouwen die altijd op het oosten zijn gericht en haar projecten en ontwerpen in de Haagse binnenstad. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Teksten van Thomas Verbogt, P.F. Thomése, Hans Verhagen en Cathelijn Schilder. In het tweede uur een gesprek met schrijver Gert Jan Pos over het boek De Grootste Nederlander. Verder een aflevering over muziek op Cuba. 747AM, 21.00-23.00u.

Casa luna. Gesprek met Sharon Dijksma die vandaag hoogstwaarschijnlijk is gekozen tot vice-fractievoorzitter van de PvdA. Zij praat over de huidige PvdA, haar carrière en de nieuwe Europese Commissie. 0.04-0.45u.