Steekspel om `Turijn'

De organisatie van de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006 kampt met een gat in de begroting van 180 miljoen euro. De oorzaak ligt volgens de Italiaanse media onder meer in een tegenvallende kaartverkoop. Het tekort, bevestigd door het organisatiecomité, is in Italië aanleiding voor een politiek steekspel tussen de politieke linker- en rechtervleugel.

Het hoofd van het organisatiecomité, oud-burgemeester Valentino Castellani van Turijn, dreigt intussen met aftreden. De linkse politicus kreeg veel kritiek om het geldtekort. De critici eisten meer invloed van het centrum-rechtse kabinet in het beleid van de organisatie van Winterspelen.

,,De Olympische Spelen zijn het monopolie van centrum-links'', aldus Guido Crosetto van de regeringspartij Forza Italia van premier Silvio Berlusconi. ,,Onze oplossing is de regering een grotere rol in de organisatie te geven'', zei Madio Tesio, woordvoerder van de rechtse regionale regering van Piemonte. Premier Berlusconi had vorige week dinsdag een ontmoeting met een afvaardiging van het IOC en benoemde bovendien minister van Cultuur Mario Pescante als toezichthouder van het organisatiecomité. Deze acties stuitten voorzitter Castellani zo tegen de borst dat hij heeft gedreigd terug te treden.