Spanje streng voor moslimgevangenen

De Spaanse regering gaat speciale maatregelen treffen om te voorkomen dat radicaal-islamitische terreur vanuit de Spaanse gevangenissen wordt georganiseerd. De maatregelen werden afgekondigd nadat duidelijk was geworden dat de eerder deze maand opgerolde terreurgroep, die ervan wordt verdacht een grote aanslag op de centrale rechtbank in Madrid voor te bereiden, in de gevangenis was gevormd.

De afgelopen drie jaar zijn er in Spanje regelmatig problemen geweest in de Spaanse gevangenissen met moslimgevangenen. Daarbij zetten radicale moslims hun medegevangenen onder druk en werd nieuwe aanhang voor radicale moslimcellen geworven.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een aantal disciplinaire maatregelen afgekondigd. Alle verdachten die zijn opgepakt in verband met de geplande aanslag op de rechtbank in Madrid worden in isoleercellen geplaatst en mogen slechts onder zeer strikte voorwaarden bezoek ontvangen. De verdachten van de aanslagen op 11 maart van dit jaar zullen bij wijze van preventie verspreid worden over verschillende inrichtingen. Mogelijke leiders van radicale groepen zullen apart worden geplaatst.

Gisteren werd een imam de toegang ontzegd tot een gevangenis op de Canarische Eilanden omdat hij in gebedsdiensten zou hebben opgeroepen tot protestacties aan het einde van de ramadan. Onder de circa 60.000 gevangenen in Spanje bevinden zich ruim 7.000 moslims. Van hen worden er 73 rechtstreeks in verband gebracht met radicaal-islamitische terreurbewegingen.

Het voorlopig onderzoek naar de aanslagen van maart in Madrid lijkt er evenwel op te wijzen dat de radicale cellen zich steeds vaker mengen met lokale, `kleine' criminelen. Die contacten zouden onder meer in de gevangenissen tot stand zijn gekomen.