Sharon steunt op links bij ontruiming Gaza

Vanavond stemt de Knesset over Sharons omstreden plan om de Gazastrook te ontruimen.

In een sfeer van doodsbedreigingen, pro- en contra-demonstraties en politiek drama zal het Israëlische parlement vanavond met duidelijke meerderheid het plan van premier Sharon steunen om 21 nederzettingen in de Gazastrook en vier op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen. Tijdens een stormachtig debat bleek gisteren en vandaag dat de rechtse Likud-premier kan rekenen op de steun van de linkse oppositie, de Arbeidspartij voorop, de centrum-rechtse regeringspartij Shinui en ongeveer de helft van zijn eigen, diep verdeelde partij, alsmede sommige leden van kleinere orthodoxe partijen. Likud-ministers die vanavond zullen tegenstemmen of zich onthouden, worden ontslagen, aldus Sharon, die kan rekenen op 65, mogelijk 68 van de 120 stemmen in de Knesset.

In een emotionele rede zei Sharon er zich volledig van bewust te zijn dat zijn plan zeer ingrijpend is voor de duizenden kolonisten in de Gazastrook. ,,Ik weet dat ik hen stuurde en actief heb deelgenomen aan de opbouw van hun gemeenschappen. Ik ben mij bewust van hun pijn, woede en wanhoop'', aldus Sharon. Hij prees de kolonisten als de ware pioniers en sprak over de moeilijkste beslissing in zijn leven als ,,vechter, commandant en politicus''. Maar, zei hij, zij hebben één gebrek: ,,Sommigen hebben een messianistisch complex ontwikkeld.'' Hij doelde op de religieuze kolonisten die claimen dat het het hele ,,Land van Israël'' door de Eeuwige God aan de joden is gegeven en niet door een aardse politicus mag worden verkwanseld.

Sharon zei dat het ontruimen van de nederzettingen en militaire installatie in de Gazastrook noodzakelijk is, omdat volledige annexatie ertoe zou leiden dat Israël verantwoordelijk wordt voor 1,4 miljoen Palestijnen in deze hoek bij de grens met Egypte. ,,We willen niet heersen over miljoenen Palestijnen, wier bevolkingsaantal iedere generatie verdubbelt.'' Afstoting van de Gazastrook moet voorkomen dat er een Arabische meerderheid in Israël ontstaat.

Sharon zei dat de evacuatie Israël veiliger zal maken. ,,Ik geloof werkelijk dat deze ontkoppeling de greep van Israël op het gebied dat essentieel voor ons voortbestaan is, zal verstevigen.'' Hij verwees daarmee naar Israëls intentie om de meeste van de 120 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te behouden en Jeruzalem verder te verjoodsen.

Het Gazaplan wordt eenzijdig uitgevoerd, omdat er volgens Sharon geen Palestijnse leiders zijn met wie kan worden onderhandeld. ,,Arafat heeft gekozen voor het pad van bloed, vuur en martelaren. Hij heeft ervoor gekozen van een nationaal conflict een religieuze oorlog tussen de islam en het jodendom te maken'', aldus Sharon, die om de rechtervleugel van zijn partij gerust te stellen de ene na de andere militaire operatie in de Gazastrook heeft goedgekeurd.

In het vluchtelingenkamp Khan Yunis zijn sinds zondag zeventien Palestijnen om het leven gekomen. Aan Palestijnse kant wordt de politieke en maatschappelijke opwinding in Israël beschouwd als ,,één groot toneelspel, bedoeld om de wereld te laten zien hoe moeilijk, pijnlijk en dapper de beslissingen wel niet zijn''. Volgens Mohammed Dahlan, ex-minister van Veiligheid van de Palestijnse Autoriteit en lid van Fatah, staat het leed van een paar honderd joodse families die royaal worden gecompenseerd in geen verhouding tot het leed van miljoenen Palestijnen. Dahlan, de sterke man van de Gazastrook en tegenstander van Arafat, noemt het een illusie te denken dat Sharons plan vrede zal brengen. ,,Er wordt een mooi gebaar gemaakt om langs andere weg het vredesproces te bevriezen en grote delen van de Westoever te annexeren. Dat is het strategische doel en Amerika en Europa aanvaarden dat helaas'', zo zei Dahlan.