Scheiding der machten niet in het geding 3

Dat het OM in de zaak Eric O. een scheve schaats heeft gereden, daar is zo'n beetje iedereen het over eens behalve de rechterlijke macht. Dat de rechter aan het vonnis toevoegt dat het OM een case had, laat twee dingen zien. Ten eerste dat de rechter kennelijk geen boodschap heeft aan de brede maatschappelijke verontwaardiging over de case.

Ten tweede, en dat is nog veel erger, dat de rechter kennelijk de visie van De Wijkerslooth onderschrijft dat het optreden van een militair in Irak vergelijkbaar is met die van een politieagent in Nederland.

Het zou de rechter gesierd hebben als hij die toevoeging achterwege had gelaten. Door dit niet te doen, ondergraaft hij zijn onafhankelijkheid en geeft hij zichzelf in feite een brevet van onvermogen als het gaat om militaire zaken. Immers, iedereen is nu wel blij met een vrijspraak, maar als het aan de rechter ligt, kan het OM dus opnieuw met zo'n case komen. Dit lijkt me geen geruststellende gedachte voor onze mensen in Irak.