Rel in Antwerpen rond `stadsdichter' Nasr

Nog voordat de Nederlands-Palestijnse schrijver Ramsey Nasr in januari als stadsdichter van Antwerpen aantreedt, moet het stadsbestuur een rel rond zijn persoon sussen. Aanleiding voor de problemen zijn een opiniestuk van Nasr deze maand in NRC Handelsblad over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de boze reacties daarop in het Belgisch Israelitisch Weekblad.

Volgens een artikel op de voorpagina van het blad zou Nasr ,,onwaardig'' zijn om stadsdichter te worden. Zijn benoeming als opvolger van schrijver/dichter Tom Lanoye zou ,,herroepen'' moeten worden. In het weekblad verschenen veel boze reacties, waaronder die van de Israëlische ambassadeur in België. Ook de liberale VLD in Antwerpen maakte bezwaren en sprak van het `importeren' van het conflict in het Midden-Oosten. Antwerpen telt veel inwoners van joodse en islamitische komaf.

In zijn opinie-artikel haalde Nasr vorige maand uit naar het Israëlische beleid in de Palestijnse gebieden. Volgens hem moet Israël zich terugtrekken uit de bezette gebieden en moeten de joodse nederzettingen worden ontmanteld. De critici verweten hem uitsluitend oog te hebben voor het Palestijnse leed.

Nasr slaat vandaag terug in een nieuw opinieartikel, dat is gepubliceerd in De Standaard en De Morgen. Hij noemt de beschuldiging over import van het conflict in het Midden-Oosten ,,niet alleen een zware beschuldiging maar ook een leugen''. Volgens hem was het stuk gericht aan de Europese Unie en aan premier Balkenende als huidige EU-voorzitter. ,,Doel van het stuk was niet het importeren van conflicten maar het exporteren van een vredesgedachte'', aldus Nasr. En over over het Belgisch Israelitisch Weekblad: ,,Druk uitoefenen op de implementatie van VN-resoluties noemt men in dat blad een `hetze tegen de joodse staat'.''

Nasr onderstreept dat hij het bestaansrecht van Israël ,,ten volle erkent'' en dat hij de holocaust beschouwt als ,,de gruwelijkste, meest onvoorstelbare daad die in de menselijke geschiedenis begaan werd''. Ook zegt hij te walgen van de ,,golf van antisemitisme die nu door Europa trekt''.

Het stadsbestuur zou volgens hem een grote nederlaag lijden ,,indien het zich laat chanteren''. Sociaal-democratisch burgemeester Patrick Janssens wil met Nasr gaan praten en heeft ,,goede hoop'' dat Nasr stadsdichter wordt. Cultuurschepen Philip Heylen, een christen-democraat, zei in De Morgen dat van Nasr niet kan worden gevraagd ,,dat hij zijn gedachtegoed verloochent''. Nasr wil gewoon als stadsdichter beginnen: ,,En laat me nu die stadsgedichten schrijven.''

WWW.NRC.NL/OPINIE: Stukken Ramsey Nasr