Rasalpinist

En nou moet Frankie Wonderboy Vandenbroucke zich toch weer vervoegen bij de correctionele rechtbank van Dendermonde. Bezit en invoer van hormonen en andere snoepjes. Twee jaar geleden werd bij huiszoeking een halve apotheek gevonden. `Dingskes voor mijn oude hond', zei Frank destijds. Dingskes? Clenbuterol, Aranesp, Somatropine, Undecanoaat, DHEAS, Androsténedione, Synachten, Prégnénolone, Morfine! Je reinste fijnproeverpoëzie.

`Durft Frank dit op eigen houtje in zijn donder te jassen', vroeg iemand me. `Frankie lijkt een flamboyante pelgrim', zei ik, `maar in zijn hart woedt de rasalpinist.'

Ik had net een paar Himalaya-documentaires op National Geographic Channel gezien.

`De Everest bedwingen is niets', zei een expert in The Dark Side of Everest'. `Meer dan 1.600 klimmers gingen u voor.' Toch moet je in `The Death Zone' letterlijk over de lijken stappen. De geringe luchtdruk doet de hersenen ontploffen; zuurstofschaarste legt de sterkste spieren lam.

Een moreel dilemma: hoort een gevloerd klimmer geholpen te worden?

Obsessie voor de top vermenigvuldigd met verminderde hersenactiviteit doet alle normen vervagen, meende iemand. Een ander opperde dat wie te lang bij een stervende neerhurkt het risico loopt zelf niet meer overeind te komen. Een ex-klimmer met afgevroren neus en geamputeerde handen, ooit als vermeend stervende door kameraden achtergelaten, zei: `Een werkelijk sterk klimmer is sterker dan de obsessie, die blijft achter, al is het maar om de laatste woorden voor de nabestaanden te onthouden'.

Meer morele dilemma's in Women of K2. Van de vijf vrouwen die ooit de K2 bedwongen is er niet één meer in leven. Mag een moeder klimmen? Het zoontje zei: `Ten slotte legde ze het bij mij neer. Ik mocht er over beslissen. Ik liet haar gaan. Later in haar schommelstoel zou ze er spijt van hebben'.

Het jongetje wilde later ook naar de Himalaya.

De aangrijpende weduwnaar: `Now you want me to say that I, that I knew that she would not return?' Ogen werden glazig. `Yes, yes, yes, she was always beating things that were bigger than she'.

Foto's van de vijf K2-queens in betere tijden. Vijf paar onweerstaanbare ogen kondigden het noodlot al aan.

Mijn eerste Himalaya-experience had ik op mijn zeventiende. In een vliegtuig. Ik zag de bezopen pannenkoekhuisjes onder me wegzakken. Beneden werd het complete gekkenhuis over de volle breedte uitgerold. Totdat van lieverlede ook de illusie van een gekkenhuis uiteenspatte. Een verontrustende ervaring.

Wat naar boven gaat moet ook weer naar beneden. Ik besprak de ervaring met mijn boezemvriend.

`Wees blij, man. Sommigen creperen tweehonderd levens achter elkaar in een klooster om te bereiken wat jij spontaan binnen haalt. Dat was de blote ervaring van het Boeddhistisch Nihil, man. Je bent een mazzelpikkerige oude ziel!'

Dat verklaarde een boel.

Geen wonder dat ik een paar jaar later van alle achterlijke werelden de meest achterlijke uitkoos om in te leven: het profpeloton. Het scheen me de enigst leefbare plek op aarde toe. Ik werd niet teleurgesteld.

Vandaag hef ik de roemer op stokoud zieltje Frank.