Politie nalatig bij moorden in Mexico

Een deel van de politie in de Mexicaanse grensstad Juárez wordt onderworpen aan een onderzoek wegens nalatigheid bij het onderzoek naar de vrouwenmoorden in de stad. Dat blijkt uit een rapport van de speciale federale onderzoeksrechter dat gisteren werd gepresenteerd.

Sinds 1994 zijn er in Juárez zeker 400 vrouwen vermoord, onder wie de Nederlandse Hester van Nierop. De meeste slachtoffers waren jonge arbeidsters en studentes met lang donker haar. Ze werden voor hun dood gemarteld, verkracht en gewurgd. Hun lichamen werden achtergelaten in de woestijn aan de rand van de stad. Hoewel er enkele verdachten zijn gearresteerd, gaan de moorden nog steeds door.

Onderzoeksrechter María López Urbina noemt in het rapport het politieonderzoek naar de moorden ,,amateuristisch en halfslachtig''. Ze concludeert onder meer dat de politie vaak niet het tijdstip van overlijden vaststelde, noch namen van getuigen vastlegde of hen ondervroeg. Ze spreekt van een ,,compleet gebrek aan methode''.

Bijna vijftig lokale agenten moeten verantwoording afleggen wegens nalatigheid en misbruik van macht. Tegen eenzelfde aantal agenten loopt al een intern onderzoek. In totaal gaat het om veertig procent van het korps. Geen van de agenten is aangeklaagd.

López Urbina zei verder aanwijzingen te hebben dat slechts een klein deel van de moorden het werk is van een seriemoordenaar of iemand met een ,,morbide seksuele obsessie''. Ze heropende 155 van de 400 moordzaken, en concludeerde dat er verschillende motieven voor moord waren.

De Amerikaans-Mexicaanse journaliste Diana Washington Valdez van wie binnenkort een boek over de moorden verschijnt, vermoedt dat `Los Juniors' de hand hebben in de moorden, zonen uit prominente families in Juárez en Tijuana die banden hebben met het drugskartel en bescherming kopen van de politie. Het zijn volgens haar dezelfde mannen die ook de executies namens de narcobazen uitvoeren. Ze zouden het moorden als sport beschouwen.