Musharraf wil debat over Kashmir

President Pervez Musharraf van Pakistan wil de impasse met India over het bezit van Kashmir doorbreken door de omstreden grensregio autonomie te geven of onder gezamenlijk Indiaas-Pakistaans bestuur te stellen, eventueel onder een mandaat van de Verenigde Naties. Musharraf deed deze suggestie gisteren op een bijeenkomst in Islamabad met diplomaten en journalisten.

India en Pakistan strijden al sinds hun onafhankelijkheid in 1947 over het voormalige prinsdom Kashmir. Twee van de zeven regio's zijn in Pakistaanse handen, de overige vormen een deelstaat van India. Tot dusver hield Pakistan strak vast aan zijn aanspraken over heel Kashmir en het houden van een referendum onder de overwegend islamitische bevolking.

President Musharraf presenteerde zijn voorstellen om een doorbraak in de kwestie te forceren niet als een vastomlijnd plan, maar als een suggestie voor een ,,nationaal debat'' over de status van Kashmir, waarbij verschillende opties bespreekbaar zijn. Een eerste stap zou moeten zijn, aldus Musharraf, dat Pakistan en India hun troepen uit de regio terugtrekken. Pakistan heeft ongeveer 50.000 soldaten in zijn `Vrij Kashmir', terwijl in de Indiase deelstaat Jammu and Kashmir naar schatting 600.000 militairen en paramilitairen zijn gelegerd.

De optie om Kashmir zelfstandigheid te geven of onder gezamenlijk bestuur te stellen, kan volgens Musharraf zowel voor Pakistan en India als voor de Kashmiri zelf aantrekkelijk zijn. Niemand is immers de verliezende partij. ,,Ik heb hierover eerder nog nooit in deze termen met iemand gesproken. Ik vraag u een (nationaal) debat te beginnen langs deze lijnen'', zei de president gisteren. Hij sprak over een ,,onderwerp voor reflectie''.

Van Indiase zijde is nog niet gereageerd op Musharrafs uitlatingen. De alliantie van moslimfundamentalistische partijen in het Pakistaanse parlement heeft fel gereageerd, en spreekt over ,,verraad''. Extremistische groeperingen hebben gezegd hun `jihad' in India's Kashmir te zullen voortzetten.