Moord en corruptie in bergstaatje Kaukasus

Het rommelt in Karatsjajevo-Tsjerkessië. Het rommelt er al lang tussen de Karatsjaiers en de Tsjerkessen, maar het rommelt nu ook tussen de Karatsjaiers onderling. De achtergrond is niet, zoals eerder, etnisch-religieus van aard. Ditmaal gaat het om moord en corruptie.

Karatsjajevo-Tsjerkessië is een kleine Russische deelrepubliek in de noordelijke Kaukasus, even ten westen van de brandhaarden Tsjetsjenië en brandhaard Noord-Ossetië – een regio waar een kleine vonk een grote explosie kan veroorzaken. Dat is in 1999 en vorig jaar ook bijna gebeurd, vorig jaar naar aanleiding van de presidentsverkiezingen, want de Tsjerkessen (negen procent van de bevolking van 419.000 zielen) hadden geen eigen kandidaat – alle prominente kandidaten waren Karatsjaiers. Ze voelden zich gemanipuleerd door de Karatsjaiers (32 procent van de bevolking) en de Russen (42 procent).

Gisteren werd in de hoofdstad Tsjerkessk Ali Kaitov gearresteerd. Hij is niet alleen de directeur van een cementfabriek, hij is ook de schoonzoon van de president van de republiek, Moestafa Batdyev. Kaitov zou vorige week zeven collega-zakenlieden – onder wie een parlementariër – voor een bijeenkomst in zijn woning hebben uitgenodigd en ze daar hebben vermoord. Hun lijken zijn nog steeds niet teruggevonden. Ook de chef-veiligheid van Kaitovs fabriek is ingerekend. President Batdyev had na de zevenvoudige moord een prijs van vijf miljoen roebel (172.000 dollar) op Kaitovs hoofd gezet. Kort na de moord op de zeven mannen werd in de hoofdstad Tsjerkessk de vice-premier van Karatsjajevo-Tsjerkessië doodgeschoten in wat mogelijk een wraakactie was. De vice-premier was verantwoordelijk voor de staatsveiligheid.

De zevenvoudige moord heeft een politieke crisis veroorzaakt in de bergachtige republiek. Gisteren kwam het tot grote demonstraties tegen de president. De betogers beschuldigden de president ervan onder een hoedje te spelen met zijn schoonzoon en achter de moord op de zeven zakenlieden te zitten; nu zou hij de zaak in de doofpot willen stoppen. Bovendien, vonden de betogers, is hij corrupt. ,,Moordenaar! Geef ons onze kinderen terug!'', zo stond op een van de spandoeken te lezen.

President Poetin heeft in één week tot twee keer toe zijn pasbenoemde gezant voor Zuid-Rusland, Dmitri Kozak, naar Tsjerkessk gestuurd om de gemoederen tot bedaren te brengen. Vorige week zijn alvast speciale eenheden van de Russische veiligheidsdienst naar de regio gestuurd.

Gisteren meldde de president dat zijn dochter van Kaitov gaat scheiden.