Kerry laakt Bush over verdwenen explosieven

De verdwenen voorraad explosieven in Irak, 380 ton materiaal dat ongezien kon worden ontvreemd, is thema geworden van de presidentsverkiezingen. De Democratische kandidaat John Kerry greep het nieuws van zondag onmiddellijk aan om president Bush te betichten van ,,verbluffende onbekwaamheid''.

Kerry reageerde daarmee op een waarschuwing van de Iraakse interim-regering aangaande de verdwenen explosieven. Die lagen opgeslagen in Al Qaqaa, een grote opslagplaats onder Amerikaans commando, maar ogenschijnlijk het afgelopen jaar uit het oog verloren. Daardoor konden plunderaars er hun gang gaan. De plek stond jarenlang onder controle van wapeninspecteurs van de Verenigde Naties. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft de verdwijning bevestigd. En ook het Witte Huis heeft toegegeven dat de explosieven na de Amerikaanse invasie moeten zijn ontvreemd.

Maar volgens Scott McClellan, woordvoerder van het Witte Huis, moet de mogelijke dreiging van de diefstal niet worden overtrokken. ,,We hebben meer dan 243.000 ton wapens vernietigd'' in Irak, en ,,we hebben beslag gelegd op nog eens 163.000 ton die vernietigd zullen worden.'' Daarmee, aldus McClellan, is de dreiging van meer aanslagen voor een belangrijk deel uit de wereld geholpen.

Maar volgens John Kerry, gisteren op campagne in New Hampshire, is het falen van Amerikaanse troepen om de Iraakse wapenopslagplaats te beveiligen ,,een van de grote flaters van deze regering''. ,,Terroristen kunnen dit materiaal gebruiken om onze militairen of onze mensen te doden, om onze vliegtuigen op te blazen en onze gebouwen met de grond gelijk te maken. [...] De onvoorstelbare ongevoeligheid, koppigheid en arrogantie van deze regering heeft opnieuw laten zien dat de president is gezakt voor de test als opperbevelhebber'', zei Kerry.

President Bush verwees tijdens een campagnetoespraak in Greeley, Colorado, geen enkele keer naar de kwestie. Hij riep de kiezers daar juist op om op hem te stemmen zodat hij zijn ,,werk kan afmaken''. Dat deed hij met Rudolph Giuliani aan zijn zijde, de voormalige burgemeester van New York en de man die door velen met name wordt geassocieerd met zijn daadkrachtige optreden na de aanslagen van 11 september 2001.

Volgens Bush heeft Kerry de veiligheidsprincipes van grote Democraten zoals John Kennedy overboord gezet. ,,Senator Kerry heeft het [principe van] `pay any price and bear any burden' de rug toegekeerd'', zei Bush. In plaats daarvan draagt Kerry nu een ,,`wait and see' and `cut and run' [beleid]'' uit.

Kerry trad gisteren in Philadelphia op met oud-president Clinton aan zijn zijde. Hij trok een groot deel van de aandacht naar zich toe trok. Het was het eerste publieke optreden van Clinton in de campagne van Kerry sinds zijn bypassoperatie, zeven weken geleden. Clinton, die werd aangekondigd als ,,de laatste correct gekozen president van de Verenigde Staten'' sprak een uitzinnig gehoor van bijna 80.000 mensen kort toe en zei: ,,Ik word wel eens de Comeback Kid genoemd. Over acht dagen gaat John Kerry van Amerika het Comeback Country maken.''