Infostrada scoort met rechten voor mobiel

Voetbalorganisatie Eredivisie CV (ECV) verkoopt het recht om wedstrijdbeelden via de mobiele telefoon uit te zenden aan Infostrada. Deze exploitant van sportstatistieken mag dit seizoen en de komende twee seizoenen de beelden verkopen aan bijvoorbeeld mobiele telefoonbedrijven. Die kunnen de wedstrijdfragmenten – via het beeldscherm van de mobiele telefoon of schootcomputer – vervolgens aan hun abonnees aanbieden. Het gaat vooralsnog om korte reeks foto's en korte video's die kunnen worden gedownload.

Zowel Infostrada als de ECV gaat ervan uit dat deze of volgende week definitieve overeenstemming volgt. In vergelijking met de rechten voor televisie gaat het in het `mobiele' contract om relatief kleine bedragen. Naar verluidt betaalt Infostrada voor drie jaar 1,8 miljoen euro aan ECV. De rechten voor de televisie, die later dit jaar worden aangeboden, leverden dit seizoen 22 miljoen euro op.

Het akkoord tussen ECV en Infostrada komt op een moment dat het betaald voetbal aan de ene kant en de journalisten en uitgevers aan de andere kant onderhandelen over de rechten op verspreiding van beelden van voetbalwedstrijden. De besprekingen moeten duidelijk maken of sportfotografen in de toekomst bijvoorbeeld foto's mogen versturen naar websites.

Volgens directeur Chris Woerts van de ECV doorkruist het contract met Infostrada deze besprekingen niet. ,,Want het gaat hier om diensten die sportfotografen vanaf het veld niet kunnen leveren. De beelden die wij gebruiken komen uit de televisiestudio in Hilversum.''

Voor Hans Verploeg van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is het nog onduidelijk of de nieuwe afspraken ,,de bewegingsvrijheid van journalisten en uitgevers niet belemmeren''. Het uitgangspunt voor Verploeg blijft ,,dat we met de foto's kunnen doen wat we willen. Als alternatief voor de papieren krant moeten we ook andere `outlets' kunnen gebruiken.'' Als met de voetbalwereld niet tot een akkoord wordt gekomen, overwegen NVJ en uitgevers naar de rechter te stappen.