Het Beeld

Job Cohen is een achtenswaardig man. Dat vindt ook Jan Mulder, die gisteren in Barend & Van Dorp openlijk excuses aanbood voor een eerdere aanval op de burgemeester van Amsterdam. Om retorische redenen en om een andere PvdA-gast de duimschroeven aan te draaien, maar wel op hoge toon had Mulder donderdag het vertrek van Cohen geëist. Die had immers niet kunnen voorkomen dat in De Pijp een groepje hangjongeren, met een harde kern van vier ettertjes, een tegen hun gedrag in opstand komend gezin had weggepest. De burgemeester aanvaardde Mulders verontschuldigingen van harte, nadat hij had uitgelegd hoe de zaak volgens hem in elkaar stak.

Het leek een gecoördineerde actie van het bestuur van de gemeente Amsterdam om in de media orde op zaken te stellen. De verantwoordelijke wethouder Ahmed Aboutaleb (ook PvdA) noemde in Nova de gebeurtenissen ontoelaatbaar en dreigde de raddraaiers met `de knoet'. Bovendien zei hij dat de politie fouten had gemaakt.

Ook Cohen in de concurrerende late night show trok een beetje het boetekleed aan en zei dat zijn politiechef Joop van Riessen de kwestie niet had mogen bagatelliseren. Maar in feite was de kernboodschap van burgemeester en wethouder dat er veel erger zaken zijn, zelfs op ditzelfde vlak en in dezelfde stad.

In de uitzending van Barend & Van Dorp van vorige week was ook het weggepeste echtpaar te beluisteren, de inmiddels landelijk bekende `Bert en Marja'. Marja klonk nog steeds een beetje overstuur, omdat haar ruiten waren ingegooid en er een hakenkruis op haar auto was getekend. Ze had altijd SP gestemd, maar moest daar nu toch nog eens goed over nadenken. Want, voor zover u dat nog niet begrepen had, de ettertjes waren Marokkanen. En daarom zouden politici en politie niet durven in te grijpen, zo klonk het in allerlei media.

Tegen die beschuldiging waren Cohen en Aboutaleb gisteren een media-tegenoffensief begonnen. Het leek een verstandige zet om je uit te laten nodigen in het programma dat het vuurtje het hardst had opgestookt en doorgaans erg voor zielige asielzoekers opkomt maar weer niets moet hebben van kut-Marokkanen. Aboutalebs voorganger Rob Oudkerk is er een vaste gast.

Morgen wordt koningin Beatrix het eerste exemplaar van de nieuwe Nederlandse bijbelvertaling aangeboden. De etiquette schrijft voor dat tot die tijd niemand dat boek mag lezen, althans niet voor een camera. Donderdag liet Nova Hans Dorrestijn een pagina uitscheuren, omdat hij niet in beeld mocht bladeren. Intussen wordt er in alle praatprogramma's behalve Barend & Van Dorp volop gediscussieerd over de nieuwe vertaling. Het eerste programma van de landelijke televisie waar in beeld gelezen werd in de nieuwe bijbel was gisteren Schepper & Co. Dat NCRV-programma wordt gepresenteerd door theologe Jacobine Geel, die bij de NOS liturgisch commentator is voor kerkelijke plechtigheden rond de koninklijke familie. Ook zij is een achtenswaardig mens, en zal dus excuses moeten aanbieden, op z'n minst aan Nova.