Gebruik van dollars in Cuba aan banden

Ruim tien jaar na de legalisering van de Amerikaanse munt in Cuba verbiedt het regime van Fidel Castro met ingang van 8 november betaling in contante dollars. De dollar kan na die datum niet langer worden gebruikt voor betalingen in winkels, restaurants, hotels en dergelijke.

In plaats van de dollar komt de zogeheten converteerbare peso, die nominaal één dollar waard is, maar die de staat zal verkopen met een commissie van 10 procent. De commissie geldt niet indien de converteerbare peso wordt gekocht met euro's of andere buitenlandse valuta.

De maatregel werd gisteren per decreet afgekondigd op de televisie in het wekelijkse politieke praatprogramma `Ronde tafel'. De Cubaanse leider Fidel Castro, vaak te gast bij `Ronde Tafel', weet in het programma de maatregel aan de ,,economische agressie'' van de Verenigde Staten. De VS hanteren al ruim veertig jaar handelssancties tegen het regime van Castro. Het tv-optreden gisteren was de eerste keer dat de Cubaanse leider in het openbaar verscheen sinds hij vorige week bij een val fracturen aan een arm en een knie opliep.

Castro verzekerde de televisiekijkers dat het bezit van Amerikaanse dollars niet opnieuw strafbaar is geworden. In 1993 schrapte Cuba het verbod op dollars in een poging de economie te stimuleren na het wegvallen van de economische hulp door de voormalige Sovjet-Unie.

Ruwweg de helft van de Cubaanse bevolking bezit dollars, veelal dankzij werk in de toeristenindustrie of door geldzendingen van familieleden in het buitenland. Castro zei gisteren dat deze familieleden beter hun geld kunnen omwisselen in andere valuta, zoals de euro of de Zwitserse franc, alvorens het naar Cuba te zenden.

De Cubaanse peso is de officiële munt van Cuba, maar het gebruik daarvan is voorbehouden aan Cubanen. De munt is niet converteerbaar en in de praktijk kan er ook niet veel mee worden gekocht.

`Fula': pagina 17