`Fula' moet uit straatbeeld Cuba

De dollar moet verdwijnen uit het straatbeeld in Cuba, zo heeft Havana besloten. Het is de jongste maatregel in een vier decennia oud politiek handelsconflict.

Met de publicatie van een bulletin maakte de Office of Foreign Assets Control (OFAC) gisteren een eind aan de legale status van het Cubaanse wisselkantoor Sercuba in de Verenigde Staten. OFAC is een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Financiën en beheert de lijst van zogenoemde Specially Designated Nationals. Zo heten de buitenlandse vijanden van de VS in ambtelijk jargon. Op de lijst (in te zien via www.treas.gov) staan gezochte personen als Osama Bin Laden en verboden organisaties als de Al-Aqsa Martelarenbrigade.

Maar ook het meer dan veertig jaar oude Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba is terug te zien in de SDN-lijst. Cubaanse bedrijven – waaronder de Rijswijkse vestiging van de Cubaanse touroperator Cubanacan – staan vermeld tussen terroristen en drugsdealers. Gisteren is daar dus bijgekomen wisselkantoor Sercuba, onderdeel van het eveneens in de VS verboden Cubaanse staatshandelsbedrijf Corporación Cimex.

De toevoeging van Sercuba aan de SDN-lijst is de meest recente uitwerking van het handelsembargo, dat van kracht werd in 1960 na de nationalisering van Amerikaanse eigendommen in Cuba. In mei besloot president Bush, op zoek naar stemmen van Amerikaanse Cubanen in het felbevochten Florida, tot een verdere aanscherping van het embargo door nieuwe restricties op reizen naar Cuba en op geldzendingen.

Familieleden van Cubanen in de VS mogen nu niet langer via de website sercuba.com geld overmaken naar het eiland. (De website was vanmorgen overigens nog in bedrijf, Sercuba heeft ook vestigingen in Italië en Spanje.)

De geldzendingen door Cubanen in het buitenland worden geschat op 800 miljoen tot 1,2 miljard dollar (625 miljoen tot 938 miljoen euro) per jaar. Voor Cubanen is het bezit van fula (dollar) vaak de enige mogelijkheid om zowel schaarse basisproducten als luxe artikelen te kunnen kopen. Voor de Cubaanse overheid zijn de geldzendingen een belangrijke bron van buitenlandse deviezen, naast de inkomsten uit toerisme, geschat op jaarlijks 2 miljard dollar.

,,Het Rijk (als in Rijk van het Kwaad) is vastbesloten meer obstakels voor ons te creëren'', zei de Cubaanse leider Fidel Castro gisteren bij de presentatie van de maatregel waarbij het gebruik van contante dollars in Cuba wordt verboden. Het verbod heeft dan ook een grote symbolische waarde in de strijd tegen de ,,misdadige Amerikaanse blokkade'', zoals het handelsembargo op het eiland wordt genoemd.

Maar de Cubaanse staat zal er ook garen bij spinnen. Verwacht wordt dat de Cubanen de komende twee weken massaal dollars zullen inwisselen voor converteerbare peso's voordat een commissie van 10 cent per dollar ingaat op 8 november. Daarna zal het omwisselen door toeristen en Cubanen leiden tot een nieuwe, constante stroom aan inkomsten in harde valuta. ,,Er is een razzia tegen de dollar van start gegaan'', zo citeerde het Franse persbureau AFP een anonieme westerse bankier in Havana.