EU onderzoekt dumping van Noorse kweekzalm

De Europese Commissie start een onderzoek naar mogelijke dumping van Noorse zalm op de Europese markt. Dat meldt het gisteren verschenen Publicatieblad van de EU.

Het onderzoek volgt op een officiële klacht van de EU Salmon Producers Group, waarin met name kleinschalige Schotse en Ierse zalmkwekers zijn vertegenwoordigd. Zij klagen al jaren over onterechte financiële steun aan de Noorse zalmindustrie die overproductie in de hand leidt. Daardoor liggen de zalmprijzen in Europa al jaren op een laag peil en raken veel kleine kwekers in Schotland en Ierland in financiële problemen. De EU gaat nu onderzoeken of de productie en export van Noorse zalm sinds oktober 2003 ,,disproportioneel'' is gestegen. Het onderzoek zal naar verwachting vijftien maanden duren.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse concern Nutreco, 's werelds grootste zalmkweker, is de zalmwereld flink in beroering. Brussel praat vandaag met Noorse autoriteiten over een mogelijk compromis. Een van de mogelijkheden is de invoering van een quotum, dat een maximum stelt aan de hoeveelheid Noorse zalm die jaarlijks mag worden geëxporteerd naar de EU. Het is onduidelijk of de Noorse overheid, die veel belang hecht aan zijn viskweekindustrie, daarmee akkoord gaat.

Tegelijkertijd is er ongerustheid ontstaan binnen de zalmverwerkende industrie in Europa. Als de import van Noorse zalm terugloopt hebben onder meer de zalmrokers minder werk. In die industrie werken circa 15.000 mensen.

Nutreco heeft al jaren last van de lage zalmprijzen in Europa. Het heeft ertoe geleid dat het bedrijf vorig jaar een aantal van zijn zalmverwerkende fabrieken in Noorwegen heeft gesloten, waarbij honderden banen verloren gingen. Ruim een maand geleden maakte het concern bekend dat het zijn viskwekerijen gaat samenvoegen met die van het Noorse Stolt-Nielsen in een nieuw bedrijf. ,,De invoering van een stukje regulering zou een gunstig, stabiliserend effect hebben op de prijs van zalm'', zegt de woordvoerder van Nutreco.

De Noorse staat wil de viskweek tot zijn belangrijkste industrietak maken. Het creëert werkgelegenheid aan de lange kuststrook, waaruit de Noren massaal wegtrekken. En het is een goeie vervanging van de olie-export, die nu de belangrijkste bron van inkomsten vormt, maar die ooit zal opdrogen. Viskwekers worden daarom al jarenlang gesteund, vertelde topman W. Dekker van Nutreco vorig jaar. Eerst door de staat en nu door Noorse banken. Om het kredietgeld te kunnen aflossen, verkoopt menige zalmproducent nog meer vis dan hij voorheen al deed. Ook jonge vis zou vorig jaar zijn gedumpt op de Europese markt.