Diefstal zeehond Hannes opgeëist

Duits-Nederlandse dierenbeschermers die zich `Actiegroep Hannes Vrij' noemen, hebben de diefstal van zeehond Hannes uit de zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen opgeëist.

In een gisteren gepleegd telefoontje vanuit een Duitse telefooncel aan zowel directeur Lenie 't Hart van het opvangcentrum als aan De Telegraaf zei een Nederlandssprekende vrouw dat de zeehond in de nacht van vrijdag op zaterdag was vrijgelaten in open en zout water. Ze wilde niet zeggen waar, om te voorkomen dat een zoekactie op touw werd gezet. Hannes ontsnapte enkele maanden geleden uit een dierentuin in het Duitse Nordhorn. Dankzij hulp van medewerkers van het zeehondenopvangcentrum werd hij in de Overijsselse Vecht bij Dalfsen gevangen. Voorwaarde was dat Hannes uitgezet mocht worden in zee, aldus 't Hart. De dierentuin eiste Hannes echter ook op, nadat het ministerie van Landbouw 't Hart geen ontheffing wilde verlenen voor uitzetting.

Hannes werd gestolen uit een quarantainebassin en meegelokt met een verse paling. De kidnappers lieten een pluchen zeehond achter. 't Hart zegt ,,verbijsterd'' te zijn. ,,Er slapen medewerkers op het terrein en die hebben niks gehoord.'' Ze heeft bij een charitatief fonds een aanvraag ingediend voor de bouw van een hogere afrastering rondom het terrein met camerabewaking. Niettemin meent ze dat de zeehond nu ,,honderd keer beter af'' is dan wanneer hij terug was gegaan naar Nordhorn. De diergaarde in Nordhorn heeft aangifte gedaan van diefstal bij zowel de Groningse als de Duitse politie. Volgens een politiewoordvoerder in Groningen heeft een buurtonderzoek nog niets opgeleverd. Nader onderzoek wordt uitgevoerd om de identiteit van de dierenactivisten te achterhalen.

Ina Brockmann van Tiergarten Nordhorn vreest dat het dier weinig overlevingskansen heeft. ,,Hannes kent de gevaren van de Waddenzee niet, zoals schepen, is niet gewend zelf vis te vangen. En omdat hij zeven weken in quarantaine heeft gezeten, is hij andere zeehonden ontwend.'' 't Hart spreekt dit tegen. ,,Hij redt het wel, hij weegt meer dan 36 kilo en is gezond.'' Tiergarten Nordhorn verdenkt 't Hart overigens nergens van. ,,Wel zijn we verwonderd over het feit dat Hannes slechts een dag in het buitenbassin zat, zonder onze toestemming.''

Lenie 't Hart diende donderdag opnieuw een ontheffingsverzoek in bij het ministerie van Landbouw om Hannes uit te zetten. Omdat ze volgens het ministerie echter niet kon aantonen dat ze de rechtmatige eigenaar van het dier was, werd de aanvraag niet behandeld.