Consument pessimistischer

Het vertrouwen van de consument is deze maand opnieuw iets gedaald. De daling hangt vooral samen met toenemend pessimisme over het economisch klimaat. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vandaag zijn gepubliceerd.

Consumenten zijn de afgelopen twaalf maanden negatiever gaan denken over de economie en hebben ook weinig vertrouwen in de ontwikkelingen in het komend jaar. Velen verwachten dat de werkloosheid verder oploopt.

De daling in het vertrouwen is van de laatste twee maanden.

Tot augustus was er juist sprake van groeiend optimisme na het dieptepunt vorig jaar rond deze tijd.

De kooplust is ook verminderd. Huishoudens houden liever de hand op de knip dan grote uitgaven te doen.

Ondernemers blijven redelijk optimistisch. Het vertrouwen van producenten in de industrie is iets gestegen en al sinds enkele maanden behoorlijk stabiel. Ook ondernemers in de zakelijke dienstverlening zien de toekomst zonniger in.

De ondernemers verwachten meer productie in de komende drie maanden. Ze zijn wel minder zeker over nieuwe orders.