BP boekt forse winststijging

Het Britse energieconcern BP heeft in het derde kwartaal opnieuw geprofiteerd van hogere olie- en gasprijzen en betere winstmarges in de raffinagesector. De winst steeg met 53 procent naar 3,46 miljard dollar (2,7 miljard euro) in vergelijking met het derde kwartaal in 2003.

BP is het eerste van de drie grote energiebedrijven dat de kwartaalresultaten bekendmaakt. Het Nederlands-Britse Koninklijke/Shell en het Amerikaanse ExxonMobil volgen overmorgen.

De winst van BP, de grootste rivaal van Shell, steeg met 43 procent naar 4,9 miljard dollar als de baten en kosten van verkopen en beëindigen van activiteiten buiten beschouwing worden gelaten. De toename kwam onder meer van de divisie Exploratie en Productie. Hier steeg de winst met 30 procent en de productie van olie en gas met 11 procent. De stijging van de productie – een van de belangrijkste indicatoren voor een energiebedrijf – komt vooral door de joint venture met het Russische TNK.

De resultaten waren beter dan analisten hadden verwacht, maar desondanks daalde het aandeel met 1 procent tot 532 pence op de effectenbeurs van Londen. Beleggers waren teleurgesteld door BP's verklaring dat de investeringen zullen stijgen. Hierdoor is er minder geld beschikbaar voor de inkoop van eigen aandelen of bijvoorbeeld een extra dividend.