Blind cooking date

Helemaal niet geheim, het Nederlands Genootschap der Vergeten Groenten, en ook niet bedaagd. Meer dan honderd leden en gasten van deze groeiende groep kwamen op een zondag in september bijeen om het Feest der Vergeten Groenten te vieren, als kok of eter. De koks hadden een keur aan recepten bedacht. Er was al weken lang voorpret via e-mail. Kardoen kwam voorbij op het scherm, en ook gele biet, nog een biet met afwisselend witte en roze ringen, Buggenummer muuskes (een aardappelsoort), aardpeer, pastinaak, palmkool, zwartoogbonen, wortelpeterselie, en nog veel meer. Die koks konden wel wat hulp gebruiken. Ik meldde mij als vrijwilliger en kreeg een lijst van namen toegestuurd. Geen foto's van de koks, wel een beschrijving van de hapjes die ze van plan waren te maken. Het contact met de man van mijn keus was snel gelegd. We zouden op zaterdag bij hem thuis beginnen met kokkerellen en zondag tijdens het feest de laatste hand aan de gerechten leggen. Mijn date stond mij op het station op te wachten, met ter herkenning een bos vergeten groenten in de hand. De salade hieronder was een van onze producties. Wij gebruikten drie soorten pompoen: olijfpompoen, de rode centenaar en de black forest, met als resultaat variatie in kleur en smaak. Flespompoenen zijn ruim te koop. Kleine groene en oranje pompoenen kun je krijgen in natuurvoedingwinkels, net als de sjalot (de lange van Firenze).

Snijd de pompoenen in plakken. Haal pitten en schil weg (dat scheelt al gauw 40 procent in gewicht). Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1/2 tot 1 centimeter. Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Spreid de blokjes pompoen uit over een of twee bakplaten en rooster ze in de oven in ongeveer 10 minuten gaar. Doe ze in een kom. Pel en snipper de sjalot. Snijd de kaas in stukjes. Schep de stukjes sjalot en kaas met de olijfolie door de blokjes pompoen. Op smaak brengen met zeezout en peper. Dek de schaal af tot vlak voor gebruik. Doe de basilicum er op het laatst bij, want die verkleurt snel. Serveer de salade op toastjes.

Morgen: paddestoelen.