Alleen Venlo wil muurbloem Floriade

Alleen de regio Venlo is nog kandidaat voor de Floriade in 2012, nadat de Drechtsteden gisteren zijn afgehaakt. Tien steden dongen mee.

Het had alle schijn van een talentenjacht: de tien kandidaten en een jury, de gemeenten en de Nederlandse Tuinbouwraad. De definitieve beslissing valt op 8 december. Dan zal de Nederlandse Tuinbouwraad aanwijzen wie de Floriade in 2012 mag organiseren. Maar veel te kiezen is er niet.

Deze week is de finale. Dan moeten de definitieve plannen worden ingeleverd. Maar er is nog maar één regio, de regio Venlo, die dat werkelijk zal doen. De andere kandidaat die door de voorselectie kwam, de regio Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, 's-Gravendeel, Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht), haakte gisteren alsnog af.

De beslissing lag bij de gemeenteraden van de Drechtsteden, maar al in de eerste vergadering van de gemeenteraden ging het mis. Hendrik-Ido-Ambacht, dat volgens de plannen twee miljoen euro zou bijdragen aan de organisatie, wil niet meedoen. Verwezen wordt naar de vorige twee Floriades, die verlies opleverden: in Zoetermeer tien en in de Haarlemmermeer acht miljoen euro.

De regio Drechtsteden gaf inmiddels 300.000 euro uit aan het maken van plannen. Die zijn nu niet meer bruikbaar. ,,De regionale pers heeft zich gericht op het financiële plaatje'', zegt J. Vogelaar van het projectbureau Drechtsteden.

,,Men zegt: de Drechtsteden bezuinigen op muziekverenigingen, op groenvoorzieningen, maar geven wel geld uit aan de Floriade. Dat soort berichten leidde de aandacht af van waar het echt om gaat: het binnenhalen van een groot evemenent in deze regio, die slecht presteert.'' Papendrecht en Sliedrecht, die gewoonlijk ook tot de Drechtsteden worden gerekend, lieten van meet af aan weten geen belangstelling voor de Floriade te hebben.

En dus is er, in de week van de indiening van de uiteindelijke plannen, nog maar één kandidaat over: de regio Venlo. Deze bestaat uit de gemeenten Gennep, Helden, Horst aan de Maas, Venlo en Venray. De regio Venlo – met veel tuinbouw – heeft 750.000 euro besteed aan de kandidatuur en zal na twee jaar voorbereiding deze week als enige een plan indienen.

Arnhem, Rotterdam en Dordrecht kijken met lede ogen toe. Al deze gemeenten gaven veel geld uit voor Floriade-plannen, maar deinsden uiteindelijk terug voor de dure organisatie.

Waarom gemeenten zo graag een evenement binnen willen halen dat een miljoenenverlies kan opleveren is niet makkelijk te verklaren. In Zoetermeer, organisator in 1992, kostten de miljoenenverliezen op het tienjarige evenement de verantwoordelijke wethouder de kop.

Constructies die een organisator van de Floriade vrijwaren tegen een groot verlies lijken er niet te zijn. ,,Wie zich kandidaat stelt, moet er geld voor over hebben en neemt risico's'', zegt voorzitter H. van Asperen van de Nederlandse Tuinbouwraad.

Diverse gemeenten namen die risico's. Na 35O.000 euro te hebben besteed aan de plannen, haakte de gemeente Rotterdam in een laat stadium af. En vorige week viel Arnhem ook uit, na 230.000 euro te hebben uitgegegeven aan een bidbook.

Bij de kandidatuur voor de Floriade spaarden gemeenten kosten noch moeite. Tientallen ambtenaren en ingehuurde bureaus werkten aan het bedenken van originele plannen om de Nederlandse Tuinbouwraad te overtuigen. Voorzitter Van Asperen prijst de bestuurders die het initiatief namen: ,,Politici die vooruit durven kijken. Daar hebben we er in Nederland meer van nodig.''

De gemeenten wijzen met nadruk op de economische `spin-off' die de Floriade interessant maakt. Uit een inventarisatie blijkt dat bezoekers in 2002 zo'n 500 miljoen euro uitgaven, in heel Nederland. De meeste voordelen moeten worden gezocht in de infrastructuur. De Haarlemmermeer hield er een snelbustraject (Zuidtangent) aan over, Zoetermeer een woonwijk omringd door groen. Rotterdam hield in 1960 aan de Floriade zijn Euromast over.

Veel gemeenten zien de Floriade als `city-promotion'. Dordrecht wilde de aandacht vestigen op de regio, die economisch achterblijft ten opzichte van de regio Rotterdam. Rotterdam zag het als ideale promotie voor de stad. Arnhem wilde aan de Floriade een stadspark overhouden.

Burgemeester Frissen van Horst aan de Maas, voorzitter van de Regio Venlo Floriade 2012: ,,We hadden liever een echte finale gehad. Nu is het een afvalrace geworden. Er is een groot verschil met onze kandidatuur en die van andere gemeenten. Wij willen de tuinbouw in onze streek van een etalage voorzien. De Floriade is niet bedoeld om de stad Venlo te promoten. Deze regio zal geen North Sea Jazz of een etappeplaats van de Tour de France willen binnenhalen, maar richt zich op de sector waar hij sterk in is.''

Spijt hebben Haarlemmermeer en Zoetermeer niet van hun Floriades, aldus Van Asperen: ,,In de Haarlemmermeer was een tekort van acht miljoen euro, maar als je het de gemeente vraagt, zou ze het morgen weer doen. De Floriade is een opwaardering van de regio geweest. In de Haarlemmermeer hebben ze er een betere infrastructuur, betere voorzieningen en een groot evenemententerrein aan overgehouden'', zegt voorzitter Van Asperen.

Minister Veerman van Landbouw zal in december de keuze van de Floriade-plaats officieel bekendmaken.