Aanklacht tegen Van Nistelrooy na trap

De Engelse voetbalbond FA heeft de Nederlander Ruud van Nistelrooy aangeklaagd voor zijn overtreding op Ashley Cole afgelopen zondag. De trap tegen de knie was scheidsrechter Mike Riley ontgaan bij de wedstrijd Manchester United-Arsenal (2-0).

Van Nistelrooy wacht wellicht een schorsing van drie competitiewedstrijden van de FA, die op basis van televisiebeelden besloot hem tuchtrechtelijk te vervolgen. Vertraagde opnamen tonen aan dat de Nederlandse spits van Manchester United de Engelse back van Arsenal opzettelijk tegen de binnenkant van de knie trapte.

Van Nistelrooy tilde snel zijn rechterbeen op, deelde een trap uit en zette snel zijn been weer neer. Cole bleef met zijn pijnlijk getroffen linkerknie op de grond liggen. Zijn ploeggenoten smeekten de scheidsrechter om een straf, maar Riley had niets gezien.

Van Nistelrooy, die later in de wedstrijd een strafschop benutte en United op voorsprong zette, ontkende gisteren in het boulevardblad The Sun dat hij Cole zondag vlak voor de pauze bij een 0-0 stand bewust had geraakt. ,,We gingen samen voor de bal en stonden op gelijke afstand van de bal, waardoor we lichamelijk contact kregen'', verklaarde Van Nistelrooy desgevraagd in de populistische ochtendkrant.

Van Nistelrooy heeft tot vandaag de tijd officieel te reageren op de aanklacht van de FA. De zaak dient donderdag bij de tuchtcommissie van de FA. De Engelse voetbalbond heeft ook trainer Arsène Wenger van Arsenal om uitleg gevraagd over diens reactie op de overtreding van de Nederlander. De Fransman noemde Van Nistelrooy na afloop ,,een bedrieger'' naar aanleiding van diens overtreding op Cole. Wenger hekelde verder de arbitrage die in Engeland altijd in het voordeel van The Mancunians en in het nadeel van The Gunners zou fluiten.

De topper Manchester United-Arsenal stond zondag zoals gewoonlijk bol van de spanning en de opstootjes. Een jaar geleden liet Van Nistelrooy zich theatraal vallen toen hij was opgelopen tegen het reusachtige lijf van de Fransman Patrick Vieira. Er ontstond tumult op het veld nadat de Nederlander de strafschop miste. Van Nistelrooy werd aangevallen door een aantal spelers van Arsenal.

De FA onderzoekt deze week nog enkele incidenten na afloop in de spelerstunnel van Old Trafford. Zo zou een speler van Arsenal soep en andere etenswaar met opzet over het pak van coach Alex Ferguson van Manchester United hebben gegooid. De Engelse pers repte vandaag al over de soupgate-affaire en kwam met licht bewijsmateriaal. Zo droeg de Schotse trainer tijdens de wedstrijd een kostuum en een stropdas; na afloop stond hij in een poloshirt de tv-verslaggever van Sky te woord. Ook zou Ferguson met Wenger, met wie hij in het verleden meerdere aanvaringen heeft gehad, weer onderling hebben geruzied na afloop van de wedstrijd op Old Trafford.

In de tumultueuze wedstrijd maakte Van Nistelrooy het eerste doelpunt. Hij benutte een strafschop, die de scheidsrechter aan Manchester United had toegekend nadat Wayne Rooney in het strafschop onderuit was gegaan. Omdat de aanvaller wel erg makkelijk naar de grond was gegaan, liepen de gemoederen hoog op bij Arsenal. Ook na afloop van de wedstrijd werd scheidsrechter Riley nog door spelers van de Londense club aangeklampt en bekritiseerd om zijn beslissingen.