78 doden in Thailand door politieoptreden

Ten minste 78 mensen in het opstandige zuiden van Thailand zijn omgekomen nadat een grote groep moslimdemonstranten door de politie was opgepakt en in overvolle vrachtwagens was afgevoerd. Dat heeft de Thaise regering bevestigd.

Ten minste 1.300 Thaise moslims werden gisteren opgepakt na een protest rond het politiebureau van Narathiwat in het islamitische zuiden van het land. Ze protesteerden tegen de arrestatie van zes mannen die onterecht zouden zijn beschuldigd van moslimactivisme.

Bij de politieactie die daar op volgde zouden zes mensen zijn gedood. Maar naar nu blijkt zijn bij de afwikkeling van de arrestatie veel demonstraten omgekomen in de overvolle vrachtwagens waarin zij werden afgevoerd. Volgens Pornthip Rojanasunan, een in Thailand bekende forensisch specialist, is het merendeel van de 78 doden doodgedrukt en gestikt.

Sinds begin dit jaar leeft het moslimactivisme in de Thaise provincies die grenzen aan Maleisië weer op. In de jaren zeventig was het moslimverzet groot, maar dat nam na economische hulp in de jaren tachtig weer af. In de economisch achtergestelde regio bestaat grote onvrede over wat men ziet als oneerlijk beleid van Bangkok.

De regering van het overwegend boeddhistische land treedt hard op tegen het verzet in de regio en premier Thaksin Shinawatra heeft bezworen dat hij het radicale moslimverzet met geweld zal beantwoorden. Zijn keiharde antidrugsbeleid heeft aangetoond dat hij niet terugschrikt voor geweld. Internationale groeperingen voor de rechten van de mens hebben meermaals gewezen op de schendingen van de rechten van de mens door de Thaise autoriteiten.

Het bloedbad eerder dit jaar in Pattani, waar 107 mensen werden gedood, heeft in de regio veel woede gewekt.