Zwakke dollar en dure olie eisen tol op beurzen in EU

De Amerikaanse dollar is vanmorgen opnieuw weggezakt tegenover de andere belangrijke wereldmunten. De prijs van ruwe olie brak vanmorgen nieuwe records, en steeg tot 51,65 dollar per vat voor Europese Brent-olie, en 55,53 dollar voor Amerikaanse WTI-olie.

Als gevolg van de verzwakkende dollar en de hogere olieprijs daalden de koersen op de Europese beurzen met gemiddeld twee procent. In Amsterdam stond de AEX-index vanmorgen 1,8 procent lager op 321,17 punten. Dat is de laagste stand sinds augustus.

De daling van de dollar volgde op een week waarin de Amerikaanse munt al fors terrein verloor. De dollar bereikte het laagste peil in acht maanden tegenover de euro, en noteerde vanmorgen 1,2824 dollar per euro. Daarmee is de dollar nog maar een cent verwijderd van de recordzwakte van februari tegenover de euro sinds de Europese munt in 1999 werd ingevoerd. Tegenover de Zwitserse franc was er sprake van de laagste koers in acht jaar, en tegen de Canadese dollar noteerde de dollar het laagste peil in twaalf jaar.

De hernieuwde glijvlucht van de dollar kreeg vorige week een impuls nadat een van de bestuursleden van de Amerikaanse centrale banken, Janet Yellen, donderdag zei dat de koers van de dollar ,,nog steeds relatief hoog is ondanks ons hoge en groeiende handelstekort''. Omdat het bestuur van de Europese Centrale Bank diezelfde dag juist liet weten geen probleem te hebben met de verhouding tussen de dollar en de euro, daalde de Amerikaanse munt verder.

De olieprijs veerde op door een stakingsdreiging van reders in Noorwegen, die werkzaamheden in de olie-industrie stil kan leggen. Noorwegen is de derde olie-exporteur ter wereld. Het aanbod van olie op de wereldmarkt kampt bovendien nog met de meest recente aanslagen op olieleidingen in Irak, die de uitvoer uit de noordelijke regio met 110.000 vaten per dag beperken.

Volgens het Iraakse olieministerie is Irak tussen juli 2003 en oktober dit jaar door sabotage al 7 miljard dollar aan inkomsten misgelopen.

Analyse: pagina 11