Zeehond Hannes gestolen uit crèche

De omstreden zeehond Hannes, die al weken inzet is van een conflict tussen een Duitse dierentuin en de zeehondencrèche in Pieterburen, is afgelopen weekeinde uit de crèche ontvreemd. Dat heeft het opvangcentrum voor zeehonden vandaag bekendgemaakt.

De drie maanden oude zeehond was eind augustus ontsnapt uit de dierentuin in het Duitse Nordhorn. Enkele dagen later kon hij in de Vecht bij Dalfsen worden gevangen door medewerkers van de zeehondencrèche, waar het dier sindsdien verbleef.

Beide organisaties verschillen van mening over de toekomst van de zeehond. De crèche wil Hannes uitzetten in de natuur, maar omdat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hier geen toestemming voor geeft, eist de dierentuin Hannes terug.

Het ministerie wil dat Hannes teruggaat naar het Duitse Nordhorn, omdat de zeehond mogelijke ziektes die het in gevangenschap heeft opgelopen kan verspreiden. Het ministerie beroept zich op een internationaal verdrag tussen de Waddenzeelanden. Formeel kan alleen de eigenaar – volgens het ministerie is dat de dierentuin in Nordhorn – een ontheffing aanvragen.

Pieterburen claimt de eigendomsrechten van Hannes en heeft donderdag het ministerie officieel om een ontheffing gevraagd. Een dag later liet het ministerie Pieterburen weten een aanvraag niet in behandeling te nemen. Hannes is in de nacht van vrijdag op zaterdag verdwenen.

Directeur L. 't Hart van de crèche zegt de afgelopen weken geen indicaties te hebben gekregen dat Hannes ontvreemd kon worden. ,,We waren alleen wel alert op Duitse auto's, iedere keer weer schrokken we.'' 't Hart heeft vanochtend bij de dierentuin in Nordhorn geïnformeerd of Hannes daar niet toevallig achter de tralies zit. Een woordvoerder van Tierpark Nordhorn noemt het een brutale vraag. ,,Natuurlijk is Hannes niet bij ons.''

Hannes verbleef in Pieterburen in een apart bassin met extra hoge hekken. Het dier was er volgens 't Hart erg op gespitst om te kunnen ontsnappen. De zeehond heeft volgens 't Hart en de politie alleen met menselijke hulp kunnen ontsnappen.

De diefstal is twee dagen stil gehouden, volgens `t Hart in de hoop dat de daders zich zouden melden. De politie voert in de omgeving een buurtonderzoek uit.