Zaak dode soldaten Servië nog mysterie

Een speciale bijeenkomst van de Opperste Defensieraad van de unie Servië en Montenegro heeft geen helderheid gegeven in het mysterie van de dood van twee Servische soldaten in een kazerne, op 5 oktober.

De raad, die bestaat uit de president van de unie, die van Servië en die van Montenegro, was voor vrijdag aangekondigd met de mededeling dat er ,,speciale nieuwe informatie'' zou worden gegeven. Maar die bleef uit.

Ook de speciale commissie, die is benoemd om de dood van de twee te onderzoeken, zit vast. ,,Veel aanwijzingen zijn verdwenen'', aldus de voorzitter, Bozo Prelevic. Die mededeling heeft de raadselachtigheid alleen maar verder vergroot. De commissie kampt onder andere met het probleem dat de vader van één van de soldaten niet wil dat het lichaam van zijn zoon wordt opgegraven voor een nieuwe autopsie. Het lichaam van de andere soldaat is wel opnieuw onderzocht. De vader van die jongen zei eerder dat de twee zijn vermoord omdat ze ,,een groot geheim'' hadden gezien dat ze mee in hun graf moesten nemen. Daarop werd gespeculeerd dat zich in de kazerne mogelijk de wegens oorlogsmisdaden gezochte Ratko Mladic had opgehouden.

De twee soldaten patrouilleerden op 5 oktober gezamenlijk in de Topcider-kazerne in Belgrado. De volgende ochtend werden hun lijken gevonden, het ene getroffen door veertien, het andere door zes kogels. Volgens een legerrapport hadden ze elkaar doodgeschoten. Volgens een tweede rapport had de een de ander gedood en zelfmoord gepleegd. Beide rapporten zijn ongeloofwaardig, en inmiddels is toegegeven dat bij het onderzoek veel fouten zijn gemaakt.