Van Leeuwen heeft eigen turnelement

Een element bij een brugoefening is door de turnbond naar Laura van Leeuwen genoemd.

De internationale turnbond FIG heeft een vluchtelement in de brugoefening van Laura van Leeuwen (18) officieel naar haar vernoemd. De Nederlandse introduceerde het element afgelopen zomer bij de Olympische Spelen in Athene. Van Leeuwen bedacht de nieuwe overgang van de lage naar de hoge legger met haar trainer Frank Louter van turnvereniging Pro Patria uit Zoetermeer.

Hoe gaat het vluchtelement in zijn werk?

Frank Louter: ,,De `Laura van Leeuwen' begint met een basiselement aan de lage legger. Via een achterwaartse draai kom je in een handstand terecht. Maar door de strekking op de stok snel uit te voeren creëer je vaart voor een sprong naar de hoge legger; bij die sprong draait het lichaam ook nog eens 180 graden.''

Hoe ontstaat een dergelijk element?

,,Dat weet ik eigenlijk niet eens meer. Ik weet ook niet of Laura of ik nu de bedenker van het onderdeel is, of dat het zelfs door een foutje is ontstaan. Een eerdere versie van dit element is ongeveer twintig jaar geleden bedacht door de Russische turnster Natalia Shaposhnikova. Haar landgenote Svetlana Khorkina kwam later met een nieuwe versie. Je zou kunnen zeggen dat Laura een halve draai heeft kunnen toevoegen aan de bestaande beweging van Shaposhnikova. Dat element beheerste ze zo goed, dat ze ruimte had om een extra beweging te maken.''

Hoe wordt het vluchtelement beoordeeld door de jury?

,,De FIG heeft besloten er dezelfde waarde aan toe te kennen als de beweging die is vernoemd naar Khorkina; het staat voortaan te boek als een D-element. Als je een beweging voor het eerst wilt maken moet je voor iedere wedstrijd een video, een tekening of een uitleg indienen bij de jury. Die procedure moet worden gevolgd tot en met een EK of WK. Na een groot toernooi bekijkt de FIG of de oefening jouw naam krijgt en welke waardering eraan wordt verbonden. Stiekem had ik al gerekend op de hoogste waarde.''

Wanneer gaat Laura van Leeuwen haar element opnieuw vertonen?

,,Dat hangt van haar vorm af. Vermoedelijk niet komend weekeinde bij de Grand Prix-wedstrijden in Glasgow. Ze is met vakantie geweest en vervolgens een tijd uit de roulatie wegens een virusinfectie. Vanmiddag nemen we het besluit of ze wel of niet naar Glasgow gaat, maar ik reken er niet op.''