United en Glazer staken gesprek over koop

Manchester United heeft de gesprekken met de Amerikaanse sporttycoon Malcolm Glazer voorlopig stopgezet. Glazer bezit 28,11 procent van de aandelen van de Engelse voetbalclub en wil United graag overnemen.

,,De directie heeft besloten alle aandeelhouders te informeren dat een bod van Glazer tot overname niet in het belang van de club zou zijn'', liet Manchester United in een verklaring weten. De directie van de rijkste voetbalclub ter wereld sluit nieuwe gesprekken met Glazer echter niet uit. De Amerikaan is eigenaar van Tampa Bay Buccaneers, een club in het American football.

Glazer is verplicht een overnamebod uit te brengen als zijn belang 30 procent heeft bereikt. Afgelopen week werd al duidelijk dat de Japanse investeringsbank Nomura zich ook in de strijd heeft geworpen, maar dan met het doel een overname van United te voorkomen. Nomura werkt samen met Keith Harris, die als verstokte fan van de club wil proberen een groot deel van de aandelen bij de fans onder te brengen. Die zouden op die manier in elk geval invloed kunnen uitoefenen bij een mogelijke overname.

De familie Glazer heeft de afgelopen weken al een overnamevoorstel besproken met de directie van Manchester United. Volgens speculaties zou het om een bod van 1,4 miljard dollar (1,13 miljard euro) gaan. De fans van de club van Ruud van Nistelrooy zijn fel tegen de inmenging van Glazer die zich bij een eventuele overname in de schulden moet steken. Juist over een eventuele schuldenlast maken de fans van Manchester United zich zorgen.

De directie wil de komende tijd met alle grootaandeelhouders praten om te kijken of er oplossingen zijn om de stabiliteit in de zeggenschapsstructuur binnen de club terug te brengen. Naast Glazer hebben de Ierse paardenhandelaren John Magnier en JP McManus met 28,89 procent een groot belang. Gesprekken tussen de Ieren en Glazer om elkaar niet voor de voeten te lopen hebben de laatste tijd niets opgeleverd.

In februari van dit jaar verkocht media-ondernemer John de Mol zijn belang van 4 procent in Manchester United, via een bank, aan Magnier en McManus. De verkoop door De Mol vond plaats op het moment dat de koers in één jaar was verdubbeld. Sinds die tijd is het aandeel ondanks alle overnamegeruchten, in vergelijking met begin dit jaar, slechts licht in koers gestegen.