Staalfusie maakt Mittal wereldleider

Staalbaron Lakshmi N. Mittal, eigenaar van de staalbedrijven LNM en Ispat, neemt de tweede staalproducent in de VS, International Steel Group (ISG), over en vormt daarmee het grootste staalconcern ter wereld.

Het nieuwe bedrijf, waarin LNM, Ispat en ISG worden samengevoegd, gaat Mittal Steel heten en krijgt beursnoteringen in New York en Amsterdam. Er werken 165.000 mensen. De omzet van Mittal Steel komt dit jaar op 31,5 miljard dollar (24,6 miljard euro) en de productiecapaciteit bedraagt 70 miljoen ton staal. Mittal Steel passeert daarmee het Luxemburgse Arcelor, dat vorig jaar 43 miljoen ton staal produceerde, als grootste staalproducent ter wereld.

Formeel neemt Ispat, dat zijn hoofdkantoor in Rotterdam heeft, LNM en ISG over. Ispat is al beursgenoteerd in New York en Amsterdam, maar Mittal heeft 77 procent van de aandelen in handen. LNM, op dit moment de tweede staalproducent ter wereld, is 100 procent eigendom van Mittal. Om de overname van LNM en ISG te kunnen financieren, geeft Ispat voor 13,3 miljard dollar aan nieuwe aandelen uit. Ispat betaalt 4,5 miljard dollar voor ISG, deels contant en deels in aandelen.

Mittal zelf, die in Londen woont en de vijfde rijkste man van Groot-Brittannië is, wordt bestuursvoorzitter en president-commissaris van Mittal Steel. Hij is dat al bij LNM en Ispat. Voorzitter Wilbur L. Ross van ISG wordt bestuurder. Mittals zoon Aditya Mittal wordt de financiële topman van Mittal Steel.

Mittals LNM Group (de letters staan voor Mittals initialen) is in enkele jaren uitgegroeid tot de tweede staalproducent ter wereld na overnames in onder meer Polen, Tsjechië, Kazachstan en Zuid-Afrika. Ispat heeft onder meer staalfabrieken in Duitsland, de VS en Mexico. ISG is alleen actief in de VS en is ontstaan uit een aantal overnames van failliete boedels van Amerikaanse staalbedrijven, waaronder Bethlehem Steel en LTV Steel.

,,Deze transactie verandert het landschap van de wereldwijde staalindustrie'', zegt Lakshmi N. Mittal in een vanmorgen uitgegeven persbericht. ,,We creëren een mondiale grootmacht. De afgelopen jaren kenmerkte de staalindustrie zich hoofdzakelijk door regionale fusies en overnames. Deze nieuwe combinatie is een grote stap voorwaarts in de globalisering van de staalindustrie.''

Mittal Steel wordt volgens Mittal één van de meest winstgevende staalbedrijven ter wereld. Hij verwacht dat de operationele winst van de gecombineerde bedrijven dit jaar uitkomt op 6,8 tot 7 miljard dollar.