Reservedoelman debuteert: `shit, dit kan ik nooit'

Bij PSV-Ajax moesten beide doelmannen geblesseerd het veld ruimen, waarna ze werden vervangen door oudgedienden. Een uitzonderlijke gebeurtenis.

Het lijkt alsof er een vloek rust op de doelverdedigers van Ajax en PSV.

Keer op keer als de coaches van beide ploegen het vertrouwen in één van hun keepers uitspreken, gaat het kort daarna mis. Zoals gisteren. De blunderende Roemeen Bogdan Lobont (Ajax) en de onrustige Braziliaan Heurelho da Silva Gomes (PSV) moesten met een zware blessure voortijdig het veld verlaten. Het is de komende weken voor hun vervangers onder de lat vooral zaak fit te blijven.

Het is de afgelopen twintig jaar één keer eerder voorgekomen dat bij beide ploegen de keepers vervangen moesten worden. Het betrof de wedstrijd AZ-FC Twente op 1 juni 1997, toen bij AZ Oscar Moens moest plaatsmaken voor Marco Ruitenbeek en Sander Boschker – vorig seizoen reservedoelman bij Ajax – bij FC Twente werd vervangen door Aldo Swager.

Zowel voor Ronald Koeman als Guus Hiddink was aan het begin van de voorbereiding op dit seizoen allerminst duidelijk wie de vaste doelman zou worden bij hun club. Bij Ajax beconcurreren Lobont en Maarten Stekelenburg elkaar al een paar jaar en is het nog altijd geen uitgemaakte zaak wie de nummer één is; telkenmale is één van de twee uitgeschakeld door een blessure.

Tegen PSV maakte acht minuten na rust de 34-jarige Hans Vonk zelfs zijn debuut in het doel van Ajax, omdat Lobont met een knieblessure uitviel en de niet geheel fitte Stekelenburg was thuisgebleven. Bij PSV zijn de nieuwkomers Gomes en Edwin Zoetebier al maanden in een concurrentiestrijd verwikkeld om de erfenis van de naar Manchester City vertrokken doelman Ronald Waterreus, die vorig seizoen zijn nog doorlopende contract inleverde.

In de aanloop naar het treffen met Ajax leek het erop dat Koeman een keuze zou gaan maken tussen Lobont en de bijna weer van een knieblessure herstelde Stekelenburg. Vlak voor het duel met PSV gaf de jonge Stekelenburg echter aan dat hij zich nog niet fit genoeg voelde. Koeman kon zijn beslissing voor zich houden en stuurde, net als de laatste vier competitiewedstrijden, Lobont het veld in voor de belangrijke competitiewedstrijd tegen koploper PSV. De Roemeense international zou uitgroeien tot de schlemiel van het duel, dat in een 2-0 overwinning voor PSV eindigde.

Bij geen van de twee doelpunten van PSV ging Lobont vrijuit. Kort na de tweede treffer kwam met een doldwaze actie vroegtijdig het einde aan de wedstrijd voor Lobont. De doelverdediger probeerde in een duel met Ji Sung Park de bal te onderscheppen, waarbij hij zijn linkerknie, naar het zich liet aanzien, ernstig blesseerde. Kort daarop werd de doelman op een brancard van het veld gedragen. Volgens de medische staf van de Amsterdamse club is Lobont zes tot acht weken uitgeschakeld.

Koeman, die eerder dit seizoen voor Stekelenburg koos, hoeft voorlopig geen nieuwe keuze te maken. Naar verwachting is de eenmalig international van Oranje fit voor het treffen volgende week tegen NEC en kan Vonk als tweede doelman op de bank plaatsnemen.

Ook Hiddink raakte de doelman voor wie hij voorlopig zijn voorkeur had uitgesproken met een blessure kwijt. En zo krijgt Zoetebier waarschijnlijk de komende weken weer de kans onder de lat bij PSV. Gomes, die overigens eerder dit seizoen werd gepasseerd ten faveure van Zoetebier, keerde vorige maand terug in de basis na een rugblessure van zijn concurrent. Zoetebier is al weer weken hersteld van zijn kwetsuur aan de rug, maar in de voorbij zes wedstrijden had de Braziliaan dusdanig goed gepresteerd dat Hiddink had besloten hem te laten staan.

Tegen Ajax speelde Gomes een redelijke wedstrijd, tot hij twintig minuten voor tijd kermend van de pijn naar de grond ging. Na een terugspeelbal van Michael Lamey moest de doelman van het Braziliaanse olympisch elftal zichzelf forceren bij het wegwerken van de bal. Daarbij liep hij waarschijnlijk een scheurtje in zijn lies op. Vandaag zal worden onderzocht hoe ernstig de nieuwe kwetsuur is. Eerder dit seizoen raakte Gomes ook al geblesseerd aan één van zijn ogen.

Zowel Lobont als Gomes verliet strompelend het Philips-stadion. De doelman van Ajax baande zich door de volle catacomben op krukken een weg naar de uitgang. In praten had hij geen zin. ,,Het ziet er niet goed uit'', waren de enige woorden van Lobont. Gomes was helemaal niet meer aanspreekbaar voor de pers.

De vervangers Vonk en Zoetebier waren aangenaam verrast dat ze nog eens in zo'n belangrijke wedstrijd mochten spelen. ,,Debuteren bij Ajax is heel speciaal'', aldus Vonk die met een paar uitstekende reddingen zijn club voor een afgang behoedde. De oud-doelman van Heerenveen: ,,Toen ik het veld in moest, dacht ik `shit, dit kan ik nooit'. Maar toen ik eenmaal onder lat stond, ging het prima. Zo zie je maar hoe terecht het is dat Ajax over drie keepers beschikt.''

Zoetebier vond het `super' om weer in het doel te staan. De reservedoelman van Oranje had het naar eigen zeggen moeilijk gehad met Hiddinks keuze voor Gomes. ,,Leuk is anders, maar zo werkt het in de voetballerij. Nu sta ik er weer.''