Pappa is bierflesje bij Het Lab

Nu de commerciële kindervoorstellingen steeds verder oprukken, is het verfrissend af en toe een productie te zien die niet glittert van metershoge decorstukken en minstens zo kostbare kostuums. Fijn is dat, een stuk waarin het hele verhaal wordt opgeroepen door het spel. Zoals de dag van regisseur Erik Whien is zo'n voorstelling. Whien maakte hem bij Het Lab, de enige Nederlandse werkplaats voor jeugdtheater, waar theatrale onderzoeken worden gedaan die zelden het pand verlaten. Maar omdat acteurs Ali Ben Horsting en Lard Adrian zo innemend spelen en Whien met zoveel liefde regisseerde, maakt deze voorstelling gelukkig langzaam de oversteek naar het reguliere theater.

Zoals de dag gaat over het moment dat je nog net niet slaapt. Dat je vader je ,,slaap lekker'' heeft gekust, de deur op een kier laat en het licht aan, maar dat de angst desondanks niet weg wil. Zodra de slaap aan komt golven, golven je gedachten mee. Over het plekje bij het water, waar de vissen zwemmen. Waar je een poppetje van klei neerzet om ook een beetje daar te zijn, als je in je bed ligt. Het gaat over ,,wel en niet zijn'', over wat er gebeurt met de wereld als je je ogen dicht doet. Zodra beneden de telefoon gaat schrik je wakker, en denk je weer aan waar oma toch naartoe is gegaan, die zo graag haar negentigste verjaardag wilde vieren.

Bij Horsting en Adrian is pappa een bierflesje en het kind een klein beertje, met een minuscuul nachtlampje boven het hoofd. Maar ze zijn er niet minder echt om. Het decor bestaat uit een ruwe tafel, een discolamp, en een paar polletjes hei die het groen bij het meertje gestalte geven. Zelfs al is het meertje slechts een blauw papiertje, de verhalen van de spelers vullen moeiteloos de zaal.

Dat het stuk begon als onderzoeksproject wreekt zich in het midden, als de vorm wat zwabberig wordt en de acteurs te ver van hun verhaal afdwalen. Er wordt met een accordeon gerommeld en muziek geluisterd, en de magie van een verhaal dat gedeeld wordt met een publiek, verdwijnt. Maar één blik van Adrian en een glimlach van Horsting zijn voldoende om iedereen weer bij de les te krijgen. Zoals de dag is geen grote voorstelling, maar hij doet er wel toe.

Voorstelling: Zoals de dag door Het Lab. Regie: Erik Whien. Vanaf 8 jaar. Gezien: 24/10, Theater Kikker, Utrecht. Tournee vanaf 2005. Inl. (030)2313836 of www.hetlab.org

    • Jowi Schmitz