Op pad voor Kerry

Bill Clinton was vanmorgen de gast in ABC's Good Morning America. Voor het eerste sinds zijn hartoperatie. In het ontbijtdebat nam hij het op tegen niemand minder dan George W. Bush. De bijdragen waren apart opgenomen.

De laatste Democratische president zou de huidige kandidaat van zijn partij, John Kerry, vanmorgen ook `live' bijstaan in een grote verkiezingsbijeenkomst in Philadelphia en in een conference call met duizend Afrikaans-Amerikaanse dominees.

Volgens een recente peiling doet Bush het tien procent beter bij zwarte Amerikanen dan in 2000: hij zou nu op een kleine 20 procent kunnen rekenen. Vandaar de inzet van de Bill Clinton, die door de schrijfster Toni Morrison `de eerste zwarte president van Amerika' is genoemd.

De oorlog om de laatste stemmen is onderweg. De Democraten zetten alle grote namen in die zij kunnen vinden. Al Gore, de man die in 2000 zijn presidentschap in Florida zag verdampen, keert deze week terug naar de Sunshine State. Het déjà-vu gevoel zal er nog sterker van worden.

Voor de Republikeinen blijft president Bush de megaster die de meeste campagne-toespraken houdt. Vice-president Cheney en hij hadden tot nog toe geen passages in hun standaard-toespraak over het omvangrijke wapenarsenaal in Irak dat leeggeroofd blijkt te zijn.

weblog marc chavannes: www.nrc.nl/amerikakiest