Montoya bezorgt renstal Williams afscheidscadeau

Aan het eind van het raceseizoen schonk Juan Pablo Montoya zijn baas Frank Williams een schitterend afscheidscadeau. De Colombiaan won op Interlagos in São Paulo de Grand Prix van Brazilië, de laatste race van het seizoen dat al vroegtijdig in het voordeel was beslist door de Duitser Michael Schumacher.

Voor zijn vertrek naar de stal van McLaren-Mercedes zette Montoya de overheersende Ferrari's voor één keer in de schaduw. Zijn toekomstige ploeggenoot Kimi Raikkonen veroverde de tweede plaats.

Lokale held Rubens Barrichello, op pole position gestart, kwam pas als derde over de finishlijn met 24 seconden achterstand. Hij vierde de troostprijs slechts een beetje als een overwinning, want in twaalf jaar Formule 1 kwam `Rubinho' voor zijn eigen fans (weer 70.000) nooit op het erepodium.

Ook was Barrichello de eerste Braziliaanse Formule 1-coureur die in eigen land punten scoorde sinds 1994, toen drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna de dood vond in een crash op Imola. Barrichello's droom om op Interlagos, waar hij het racen leerde, te triomferen ging niet in vervulling.

Vooraf onderstreepte hij wel dat hij koel was, maar in de race van begin af aan had hij toch moeite met enorme druk op zijn thuiscircuit, ondanks zijn 32 jaar en lange race-ervaring. ,,De regenachtige omstandigheden waren niet in ons voordeel'', verklaarde hij achteraf. ,,Als het droog was gebleven, zouden we een totaal andere wedstrijd hebben gekregen.''

Ayrton Senna's 19-jarige neef Bruno reed voor de start van de Grand Prix in een Lotus uit 1986 over Interlagos om de diep betreurde maestro te herdenken. Uit zijn cockpit wapperde de Braziliaanse vlag. Senna won de Braziliaanse Grand Prix in 1993. Met dezelfde Lotus had de Oostenrijkse oud-coureur Gerhard Berger in april op het circuit van Imola, in Italië, een paar rondjes gereden om te herdenken dat Senna daar tien jaar geleden verongelukte.

Montoya behaalde gisteren in regenachtige omstandigheden zijn vierde GP-zege in zijn loopbaan na een race met veel wisselende posities in de kopgroep. Vorig jaar was hij op het circuit van Hockenheim, in Duitsland, ook goed geweest voor de laatste overwinning van Williams, aangedreven door een BMW-motor. ,,Deze overwinning was voor ons team een grote opluchting na een mislukt seizoen'', juichte Montoya.

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher eindigde op de zeer bescheiden zevende plaats. De winnaar van dertien races dit seizoen moest vanaf de achttiende plaats vertrekken. Tijdens de vrije training, zaterdag, was hij zwaar gecrasht. Zelf bleef de Duitser ongedeerd, maar zijn bolide was zo beschadigd dat hij de motor moest laten verwisselen. Dat kostte hem tien plaatsen op de startgrid. Schumacher maakte indrukwekkende inhaalmanoeuvres, maar spinde ook een keer van de baan. Tot zover het persbureau ANP.

De eerste uitvaller was Jenson Button, in een BAR-Honda. De Engelsman stond al met een rokende motor aan de start. Een paar ronden later plofte de motor van zijn wagen. Button wilde volgend jaar overstappen naar het team van Williams-BMW, maar BAR hield hem aan zijn nog lopende contract. Een commissie van de internationale autosportfederatie besliste vorige week dat Button zijn contract bij BAR moet uitdienen. Button zal dus een jaar later terugkeren naar de renstal waar hij in 2000 zijn carrière begon en in 2001 plaatsmaakte voor Montoya.