Metaalbedrijf Kendrion gered na claimemissie

Metaalbedrijf Kendrion heeft met zijn schuldeisers overeenstemming bereikt over een herfinanciering. Daarbij geeft Kendrion voor 50 miljoen euro nieuwe aandelen uit in de vorm van een claimemissie en wordt 11,8 miljoen euro aan schulden omgezet in aandelen. Ook krijgt Kendrion een nieuwe kredietfaciliteit van 95 miljoen euro.

Dat heeft Kendrion vanmorgen bekendgemaakt. Met de herfinanciering beëindigt Kendrion de zogeheten standstill-periode, waar het bedrijf april dit jaar in terechtkwam nadat het niet meer aan de financiële voorwaarden van zijn bestaande kredietlijn had voldaan.

De onderneming uit Zeist kwam in de problemen doordat de voormalige bestuursvoorzitter J. Wolters ongeveer de helft van een door Kendrion aan hem verstrekte lening van 120 miljoen euro niet kon terugbetalen. Verder moest Kendrion een voorziening treffen van 59 miljoen euro in verband met tegenvallende resultaten bij dochterbedrijf Automotive Plastics, dat inmiddels is verkocht.

Na de herfinanciering zien de huidige aandeelhouders van Kendrion hun belang teruglopen tot 10,9 procent. Zij krijgen wel voorrang bij de uitgifte van de nieuwe aandelen. Drie grootaandeelhouders (Allianz, Darlin en Generali) hebben toegezegd voor 5 miljoen euro deel te nemen aan de claimemissie. De kredietverschaffers van Kendrion, ING, Deutsche Bank, NIB Capital, Fortis en Lloyds TSB, garanderen de opbrengst van de claimemissie.

,,We hebben alle mogelijke scenario's onderzocht, van surseance aanvragen tot het verkopen van het hele bedrijf', zegt bestuursvoorzitter P. Veenema van Kendrion, ,,maar we zijn tot de conclusie gekomen dat zelfstandig doorgaan het meeste oplevert voor de aandeelhouders.'' Volgens Veenema is Kendrion, na het afstoten van de probleemdochter en de herfinanciering, weer financieel gezond.