Maroon5 rockt zonder woede

Er zijn gitaristen die zo met hun instrument zijn vergroeid dat het een vijfde ledemaat lijkt. Er zijn ook gitaristen die hun instrument vasthouden alsof ze hem gisteren hebben aangeschaft. Zo iemand is James Valentine, de gitarist van de Amerikaanse popband Maroon5. Valentine stond er zaterdagavond in een uitverkocht 013 in Tilburg bij alsof hij dacht dat hij er ook wel mee kon honkballen. De andere vier muzikanten leken zich intussen nauwelijks te beseffen dat ze in een band spelen – en dat daar meestal een zekere saamhorigheid bij komt kijken.

Toch is Maroon5 een van de grootste succesverhalen van het afgelopen jaar. De vijf Amerikanen maakten twee singles (This Love en She Will Be Loved) en de gesmeerd verkopende debuut-cd Songs About Jane, die maanden in de hitparades bleven staan, zowel in Amerika als in West-Europa. De omvang van de Maroon5-overrompelingsaktie is daarmee tamelijk uniek.

In Tilburg was moeilijk te achterhalen waarin de charme en de aantrekkingskracht van Maroon5 nu precies schuilt.

Op het spierwit verlichte podium stonden de vijf bandleden zo statisch dat het leek of ze in doorzichtige kokers waren opgesloten. Voorman Adam Levine maakte wat geroutineerde grappen tegen het publiek en zong de liedjes met zijn licht ironische, aan Paul Simon herinnerende stem. En hoewel er vier muzikanten bezig waren, klonk er opvallend weinig muziek.

De nummers van Maroon5 hebben een ijzeren staketsel van enkele gitaarakkoorden, een alles dichtsmerende keyboard, en een bescheiden drummer. Juist door die transparantie valt extra op hoe ingewikkeld en geconstrueerd de melodieen zijn.

De grote uitzondering daarop vormt de hit This Love. This Love is een lied dat over twintig jaar nog meedoet, zo trefzeker, zomers en klassiek klinkt het. Je zou haast denken dat de hele reputatie van Maroon5 op dat ene nummer rust. Toch zongen de manlijke en vrouwelijke twintigers in 013 ook alle andere liedjes mee. Is het de ironie die aanspreekt? Het ontbreken van een doorleefdheid in de klank? Of is het ook misschien geruststellend dat er rock bestaat zonder dreiging, woede of teenage-angsten?

Als toegift volgde uiteindelijk nog één opwindend nummer: Live Forever. Maar dat is oorspronkelijk van Oasis.

Concert: Maroon5. Gehoord: 23/10 013, Tilburg. Herh.: 30 en 31/10 Heineken Music Hall, Amsterdam.