Lezen

,,Hou je van lezen?'', vraagt de bibliothecaresse aan de tiener in een leren jasje die zich meldt aan de balie. ,,Niet echt.'' Samen gaan ze de kasten langs. ,,Ik moet een spreekbeurt houden'', legt Jeffrey Weterings uit. ,,Iets over verslaving misschien?'' ,,Is goed'', mompelt de jongen. Dagelijkse kost voor de bibliotheek in de Eindhovense wijk Achtse Barrier, vertelt coördinator Annemoon Bosma: ,,Mensen uit de buurt die ons kennen en vragen om hulp bij het zoeken.'' Een zwangere vrouw wil informatie over kindernamen en gaat vijf minuten later tevreden weg met twee boekjes. In de kinderhoek staat Monique van Aalten. Elke week gaan haar dochters Lianne en Lieke met tien boeken de deur uit. ,,Ideaal zo'n bieb in de buurt'', zegt ze.

De bibliotheek in de Achtse Barrier, een van de filialen van de bibliotheek in Eindhoven, wordt met sluiting bedreigd. Per maand komen er gemiddeld acht- à negenduizend bezoekers, meer dan in andere filialen. ,,Het loopt goed'', zegt Annemoon Bosma. Niettemin ziet de openbare bibliotheek zich gedwongen wegens geldgebrek het filiaal te sluiten. De afgelopen twee jaar zijn al twee van de elf filialen gesloten, een derde verdwijnt binnenkort. ,,Het idee is om minder te kiezen voor spreiding en meer voor kwaliteit'', zegt Liesbeth Vogelaar, hoofd publieke diensten bij de bibliotheek. De overblijvende filialen krijgen een restyling. Een licht en aantrekkelijk interieur, nieuwe computers, een toegankelijker collectie en meer beveiliging. ,,Na elke restyling stijgen de uitleencijfers'', meldt Liesbeth Vogelaar. Klantgericht denken is daarbij het devies. Van gewilde boeken worden extra exemplaren ingekocht, zoals over Harry Potter of de nieuwe Meave Binchy. Er zijn ook `sprinters', boeken zoals van Bill Clinton die meteen na verschijning al voor anderhalve euro kunnen worden geleend.

De sluiting van het filiaal in de Achtse Barrier heeft een golf van protest in de buurt uitgelokt. Annemoon Bosma: ,,Filialen zijn van belang voor kinderen en minder mobiele ouderen. Dat merk je in deze kinderrijke buurt.'' Van ontlezing merkt ze weinig. ,,Mensen lezen nog steeds best veel.'' En je hoeft niet elk boek in huis te hebben om mensen van dienst te kunnen zijn. ,,Wij hebben geen boeken in het Frans en Duits, maar als iemand een cursus wil volgen, vertellen wij waar ze moeten zijn.''

De bibliotheek denkt sluiting te kunnen voorkomen als de gemeente een rekening van 1,3 miljoen euro kwijtscheldt. Daarover neemt de gemeenteraad in december een besluit. Burgemeester en wethouders willen er niet aan. ,,We staan in deze stad voor een grote bezuinigingsoperatie'', meldt een woordvoerder.

Nee, sluiten van dit filiaal moesten ze maar niet doen, zegt bezoeker Jo de Bruijn. ,,Dat zou te gek zijn voor een wijk met vijftienduizend inwoners.'' Hij snuffelt in folders en tijdschriften terwijl zijn vrouw Annie in boekenkasten zoekt. Zelf leest hij meestal boeken over wijn. ,,Die haal ik allemaal hier.'' Bibliotheken als deze zijn basisvoorzieningen van een grote stad, vindt De Bruijn. ,,Ze zouden moeten uitbreiden.''

    • Arjen Schreuder