Kosten logistiek smet op cijfers TPG

Nieuwe problemen in Frankrijk bij de divisie Logistiek hebben een domper gezet op overwegend gunstige kwartaalcijfers van postbedrijf, pakjesvervoerder en logistiek dienstverlener TPG.

TPG maakte vanmorgen bekend in het derde kwartaal een nettowinst te hebben geboekt van 125 miljoen euro bij een omzet van bijna 3 miljard euro. De koers van het aandeel TPG verloor vanmorgen in reactie ruim 3 procent.

De vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is minder goed te maken. Toen nam TPG een eenmalige afschrijving op goodwill en andere kosten voor zijn rekening die leidden tot een boekhoudkundig verlies van 88 miljoen euro. Deze eenmalige afschrijving was voor het overgrote deel afkomstig van een saneringsoperatie in de problematische divisie Logistiek.

Ook bij de volgens financieel directeur Jan Haars ,,goede financiële resultaten'' van het derde kwartaal leverde Logistiek de dissonant. TPG verwacht nu dat de resultaten van deze divisie dit jaar beneden de eerder uitgesproken verwachtingen blijven, aldus Haars tijdens een telefonische persconferentie.

Bij Logistiek in Frankrijk zorgen met name hoge kosten in het wegtransport voor wat Haars ,,uitdagende omstandigheden in het zakendoen'' noemde. Ook is de vraag naar logistieke diensten van TPG in Frankrijk minder dan het bedrijf had verwacht. ,,We werken er hard aan om de kosten terug te dringen'', zei Haars. Een eerder in gang gezet standaardiseringsprogramma voor de divisie Logistiek moet leiden tot kostenbesparingen. Haars zei dat dit programma nu voor twee derde is afgerond. Vorig jaar kreeg Logistiek een nieuwe baas: de Amerikaan David Kulik.

Bij de divisies Post en Express (pakjesvervoer) waren de resultaten in het derde kwartaal als verwacht of beter. Express boekte een omzetstijging van bijna 10 procent.