Justitie treedt harder op tegen pestende jeugd in Diamantbuurt

Justitie en politie in Amsterdam gaan de groep jongeren die veelvuldig overlast veroorzaakt in de Diamantbuurt in Amsterdam (Oud-Zuid) harder aanpakken door het opleggen van plein- en straatverboden. Dat zei burgemeester Cohen vanochtend op een persconferentie naar aanleiding van het vertrek van een gezin uit die buurt. Het gezin vertrok nadat het maandenlang was gepest en geïntimideerd door Marokkaanse jongeren.

Het gezin beschreef afgelopen zomer in een dagboek in de Volkskrant hoe er enkele keren was ingebroken in hun huis door hangjongeren uit de buurt. 's Nachts werden ze uit de slaap gehouden door geschreeuw en gegooi met verschillende voorwerpen. Diverse keren deden ze daarvan aangifte bij de politie. Bij het verlaten en binnengaan van hun huis werden ze uitgescholden en af en toe ook bespuugd. Ook andere buurtbewoners werden door de jongeren geïntimideerd.

Cohen zei vanochtend, in aanwezigheid van hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie J. Kuiper, hoofdofficier van justitie L. de Wit en stadsdeelvoorzitter J. Hellendoorn van Oud-Zuid, dat het gedwongen vertrek van het gezin ,,een nederlaag'' was. De burgemeester omschreef het gedrag van de groep van ongeveer twintig jongeren als ,,verschrikkelijk en onacceptabel''.

Toch is er volgens Cohen de afgelopen twee jaar veel gedaan om overlast in buurten als de Diamantbuurt tegen te gaan. De groep jongeren daar was eerder actief in de Van Woustraat. Sindsdien is de groep teruggebracht van bijna honderd tot de twintig jongeren die nu actief zijn in de Diamantbuurt.

Een viertal van die groep werd vanochtend door hoofdcommissaris J. Kuiper van de politie bestempeld als hardekernjongeren. Een van hen heeft in de justitiële jeugdinrichting Den Engh gezeten, maar zorgt nu opnieuw voor overlast. Volgens hoofdofficier De Wit is dat ,,zeer zorgelijk''. Ook heeft een aantal van de jongeren ernstige psychische problemen.

Volgens Cohen staat de overlast in de Diamantbuurt niet op zichzelf en kampt Amsterdam met ongeveer tachtig groepen jongeren die door de hele stad overlast veroorzaken in verschillende buurten. De afgelopen tijd heeft de gemeente deze groepen in kaart gebracht.

Door een individuele aanpak wil de gemeente samen met politie en justitie deze groepen hard gaan aanpakken. Daarvoor wil justitie de jongeren eerder in voorlopige hechtenis zetten na een vernieling, en eerder in een `tweejarig traject voor stelselmatige daders' plaatsen.

Met de bewoners uit de Diamantbuurt wordt inmiddels overlegd over cameratoezicht. Ook gaat de gemeente de ouders van de jongeren benaderen en onderzoekt de gemeente of de schade op hen of de jongeren kan worden verhaald.

Een samenscholingsverbod is voor Cohen geen optie, omdat daarmee ook onschuldige mensen worden getroffen. Wel gaat de voetbalkooi in de buurt, op het Smaragdplein, 's avonds dicht.